reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft pozastavuje volitelné aktualizace Windows, zaměří se na bezpečnost

25.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft pozastavuje volitelné aktualizace Windows, zaměří se na bezpečnost
Microsoft připravil další krok, kterým reaguje na problémy způsobené pandemií COVID-19. Dočasně omezí aktualizace Windows vydávané jako volitelné, naproti tomu bezpečnostní záplaty by měly vycházet i nadále.
V důsledku pandemie nového koronaviru upravují společnosti také své plány aktualizací. Nedávno Google oznámil, že nebude dočasně vydávat nové verze internetového prohlížeče Chrome. K podobnému kroku byl nyní donucen i Microsoft, který dočasně změní způsob vydávání aktualizací. Na svých stránkách americký gigant oznámil, že dočasně pozastavuje všechny volitelné aktualizace, které se netýkají bezpečností (tzv. updaty C a D). „Vyhodnocovali jsme situaci v oblasti veřejného zdraví a chápeme, že tato situace má dopad na naše zákazníky. V reakci na tyto problémy se zaměříme na aktualizace zabezpečení,“ uvedl Microsoft.
 
 
Změna se týká všech podporovaných verzí Windows, a to včetně serverových systémů (od Windows 10, verze 1909 až po Windows Server 2008 SP2). Microsoft se tedy bude plně soustředit na bezpečnostní aktualizace, i nadále tedy můžeme očekávat měsíční balíčky vylepšující zabezpečení systému (tzv. update B, další by měl vyjít druhé úterý v dubnu). Ke změně ovšem nedojde ze dne na den, ale až od května 2020. I v následujících týdnech tedy můžeme očekávat další volitelné aktualizace Windows – patrně proto, že je vývojáři již mají připravené. Datum konce opatření zatím nebylo oznámeno, patrně bude záviset na dalším vývoje pandemie nového typu koronaviru v USA a dalších státech.
 
Microsoft se patrně stejně jako další firmy potýká s menším počtem zaměstnanců. Ti, kteří zůstali v práci, navíc často pracují v home office, takže v řadě případů neprobíhá vývoj tak efektivně (např. kvůli komplikovanější komunikaci). Proto vývojáři zaměří své síly právě na bezpečnost, protože v tomto ohledu by vývoj aktualizací neměl polevit. I mnohem více uživatelů nyní pro svou práci i zábavu využívá více než dříve svůj počítač s Windows, proto by případné chyby v aktualizaci mohly mít ještě horší následky než obvykle. A také jejich odstranění by pro Microsoft bylo z výše uvedených důvodů komplikované.
 
Microsoft zároveň tento týden vydal dvě volitelné aktualizace (D) pro Windows 10, verze 1903 a 1909. Tyto updaty mimo jiné opravují chybu při tisku do sdíleného dokumentu, problém s výkonem v aplikacích přehrávajících obsah s ochranou DRM, nefunkční tlačítko pro ztlumení zvuku na některých zařízeních s aplikací Your Phone nebo závadu, která mohla v některých situacích bránit ukončení aplikací. Připomeňme, že americká společnost se v reakci na současné problémy minulý týden také rozhodla prodloužit podporu Windows 10 verze 1709, kterou stále používají některé firmy a školy.
 


reklama