reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ve videu ukazuje výhody DirectX 12

7.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft ve videu ukazuje výhody DirectX 12
Microsoft se rozhodl, že vytvoří video, které ukáže výhody nového API DirectX 12, jež už začíná být aktuální. Očekáváme první zajímavé tituly, jež mají jeho výhod už pořádně využít. Nechybí ale také odkaz na zpackané nové Gears of War.
Video od Microsoftu tak akční formou prezentuje, jaké výhody můžeme očekávat od DirectX 12. Je to jednak vizuálně lepší zpracování her díky podpoře nových efektů, přičemž vývojáři her také počítají s tím, že si budou moci dovolit tvořit celkově mnohem složitější scény, ale toho se nedočkáme hned. Vedle toho nám Microsoft slibuje, že nové API oproti DirectX 11 vymáčkne z GPU o 20 procent výkonu více a z procesoru to bude až o 50 procent. To je dobře známá věc daná například podporou asynchronních shaderů a také mnohem rovnoměrnějšího zatížení vícejádrových procesorů. A pak tu jsou také akční prostřihy her Deus Ex: Mankind Divided, Forza Motorsport 6: Apex, Quantum Break, Just Cause 3, dobře známé Ashes of the Singularity a horkého tématu Gears of War: Ultimate Edition.





Právě zahrnutí nových Gears of War je poněkud pikantní vzhledem k tomu, jaké aktuální problémy jsou s ní spojeny. Nicméně tato předělávka je založena na starém enginu Unreal, který byl jen dodatečně upraven tak, aby podporoval DirectX 12. V žádném případě tak nejde o titul, jenž by využíval plné možnosti nového API.


Microsoft tvrdí, že jeho DirectX 12 mají ze všech API poslední dekády nejrychlejší nástup, což je ostatně logické, protože snad nikdy se nová verze DirectX netěšila takové pozornosti. Jenže první opravdu dostupná hra, která podporuje DirectX 12 ve své originální verzi, jsou právě Gears of War: Ultimate Edition. Pro další hry se připravují patche, jež by to měly dodatečně zajistit (Just Cause 3, The Elder Scrolls Online), ovšem my čekáme především na další tituly, jež by už s novým API počítaly hned při svém prvotním vypuštění na trh.

První z nich přijde už zanedlouho a půjde o nového Hitmana chystaného na 11. březen, tedy už tento pátek. Další hra s již oznámeným datem vypuštění je Quantum Break (5. dubna), někdy na jaře přijde na trh Forza Motorsport 6: Apex (volně šiřitelná variace na šestou Forzu, první na PC), Deus Ex: Mankind Divided nastoupí až 23. srpna a v příštím roce to bude Star Citizen. Na tento rok byly ještě ohlášeny hry Fable Legends, W.N.C: Infantry a Ark: Survival Evolved a není vyloučeno, že se letos dočkáme ještě jiných titulů. Pokud jde ale o ty hlavní AAA hry pro DirectX 12, ty zatím můžeme spočítat na prstech jedné ruky.

Zdroj: Microsoft

reklama