reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Windows 10: upgrade zdarma a holografie

22.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Windows 10: upgrade zdarma a holografie
Microsoft se včera na plánovaném setkání v Redmondu rozpovídal nejen o samotném operačním systému Windows 10, který bude skutečně jako upgrade zdarma. Vedle toho se ale objevily i nové pojmy jako Surface Hub nebo HoloLens.
Nejdříve tedy k onomu upgradu. Již dříve se mluvilo o tom, že na Windows 10 budou moci zdarma přejít uživatelé, kteří mají nainstalován starší systém, a to možná i Windows Vista. Nyní se ukázalo, že až tak daleko do minulosti se nabídka vztahovat nebude a tu možnost budou mít uživatelé systémů Windows 7 a Windows 8 a 8.1 (v jakékoliv verzi), přičemž to bude samozřejmě platit i pro telefony s Windows Phone 8.1. Limitem je pouze to, že na nový systém musíte přejít do jednoho roku po vypuštění finální verze Windows 10.





Microsoft k tomu sdělil, že v jeho záměru je poskytnout pro zařízení aktuální software zdarma, a to po dobu jejich životnosti. Znamená to tedy, že i do budoucna bychom měli mít možnost zdarma aktualizovat operační systém na počítači, tabletu či telefonu, ale pokud bude rozhodnuto, že daný hardware je už zastaralý, budeme mít smůlu. O tom bude moci snadno rozhodovat i sám Microsoft, protože plánuje přijít také s vlastní řadou počítačů. Otázka je, o co konkrétně půjde.

Firma také plánuje vytvořit novou třídu aplikací, které budou pracovat napříč platformami. Jde o Photos, Videos, Music, Maps, People & Messaging a Mail & Calendar, jež poběží na PC stejně jako na Xboxu či mobilních zařízeních. Poslouží zde i již dřívě zmíněný režim Continuum, který dokáže uživatelské rozhraní přizpůsobit tomu, jak právě využíváme svůj počítač 2 v 1. Dá se to pochopit tak, že pokud schováme klávesnici, zapne se tabletový režim s rozhraním Metro a pokud budeme 2 v 1 používat jako klasický notebook s myší, měl by se objevit klasický desktop.





Nyní už k novým funkcím a zařízením. Nedávno jsme mluvili o firmách Google a Magic Leap, které dohromady plánují vytvořit velmi pozoruhodný systém rozšířené reality, která zapadne do okolního prostředí, přičemž v podstatě to samé si chystá také Microsoft. Ten ale mluví o produktu HoloLens a o přicházející éře holografie, ovšem pod holografickým zařízením si představíme spíše něco, co opravdu vytváří trojrozměrný obraz v prostoru. V případě HoloLens to ale zajistí speciální brýle, takže jde spíše o virtuální holografii.





Stejně jako v případě Magic Leap má brýlemi tvořený obraz zapadat do okolního prostředí. Systém tak využije třeba rovné plochy pro to, aby na ně připnul virtuální televizní obrazovku a na rovné desce stolu může ukázat výřez z krajiny. Ovládání bude zajištěno hlasem nebo gesty.


Pak tu máme Microsoft Surface Hub, což je velký interaktivní displej / tablet, který může nahradit prostou bílou tabuli pro fixy nebo papír. Již dnes se tedy i v našich školách využívají modernější nástroje, jako jsou například projektory s interaktivními pery a Surface Hub bude další možností. Reagovat bude na pero, dotyk prstů, hlas a samozřejmě bude vybaven systémem Windows 10 a balíkem Office. Ve firmách se využijí především aplikace OneNote nahrazující tabuli a pro komunikaci pak Skype. Microsoft plánuje přijít se dvěma velikostmi displeje, a to s 55" a pak s 84", přičemž do zařízení bude integrována i kamera či kamery a také potřebná rozhraní - HDMI, NFC, Bluetooth, Wi-Fi, atd.






Microsoft pak nezapomněl ani na Cortanu a uvedl, že se o funkci hlasového asistenta mnoho dozvěděl z jejího nasazení (prozatím alfa a betaverze) na platformě Windows Phone, což si ale my v našich končinách zatím vyzkoušet nemůžeme. Firma ale usoudila, že už je čas na nasazení Cortany i na desktopech a tabletech s předběžnými verzemi systému Windows 10. Cortana nám má umožnit počítač kompletně ovládat, takže by měla reagovat na příkaz pro otevření složky, nalezení fotografií, dále budeme moci diktovat e-maily nebo zjišťovat informace o počasí. Cortana se má stát součástí i chystaného prohlížeče Spartan, což je tedy logické, když oba tyto názvy mají původ v herní sérii Halo.

V průběhu posledního týdne měsíce února přijde na svět poslední verze Windows 10 Technical Preview a po ní by měla příště následovat už Consumer Preview. Vedle toho bude v únoru dostupná i testovací verze Windows 10 pro telefony Lumia.

Zdroj: Microsoft
reklama