reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Windows slaví 35 let existence

21.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Windows slaví 35 let existence
Operační systém Microsoft Windows slaví další jubileum. Před čtvrt rokem to bylo 25 let od vzniku Windows 95, nyní je to 35 let od vzniku Windows jako takových. V polovině listopadu 1985 se totiž objevil Windows 1.0.
Microsoft může slavit jubilea jak na běžícím páse. V srpnu uplynulo čtvrt století od vzniku operačního systému Windows 95, nyní tu máme 35 let od vzniku systém Windows jako takového. Microsoft Windows 1.0 (resp. 1.01, což byl první Windows, který se dostal na svět) se totiž začal prodávat 20. listopadu 1985, tedy před 35 lety, přestože byl představen už v roce 1983. Microsoft ale rozhodně nebyl první, kdo přinesl grafické uživatelské rozhraní do počítačů. Velké pokroky na tomto poli přinášel např. Apple, Xerox a další.
 
Microsoft Windows 1.0 logo
logo prvního Microsoft Windows 1.0
 
Microsoft se nechtěl nechat zahanbit a 16bitový Windows 1.01 přišel jako grafická nadstavba operačního systému MS-DOS. Nebyl však příliš úspěšný. Uživatelům se nelíbilo přílišné spoléhání se na myš, na kterou nebyli tou dobou příliš zvyklí. Dodával se na dvou disketách a vyžadoval 192 kB RAM. Zajímavostí bylo, že tato verze ještě nepodporovala překrývající se okna, ta mohla být jen vedle sebe. Větší úspěch zaznamenal až Windows 3.1 a později Windows NT/95, který pomohl dosáhnout dominance Windows na PC.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama