reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mikropočítač BBC micro:bit bude k dispozici veřejnosti

1.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Mikropočítač BBC micro:bit bude k dispozici veřejnosti
Mikropočítač BBC micro:bit pro začínající programátory a vůbec výuku byl představen letos v březnu, kdy se dostal přednostně do britských škol. Brzy si jej ale bude moci pořídit každý, a to od 13 liber.
BBC micro:bit je tak k dispozici pro předobjednání, a to hned v několika verzích. Můžeme si objednat samotný mikropočítač za 13 liber, k němuž dostaneme základní výbavu jako USB kabel, sadu pro napájení se dvěma AAA bateriemi a základní manuál. Pak tu je verze BBC micro:bit club, což je prostě a jednoduše balík s 10 kusy a příslušenstvím a pokud by to snad bylo příliš málo, bude to chtít třeba až BBC micro:bit bulk box s rovnými 300 kusy. První dodávky jsou plánovány na červenec.





Samotná společnost element 14 z Leedsu, která BBC micro:bit vyrábí, je prodává pouze po balících s 90 kusy, a tak museli přijít další distributoři, díky nimž si můžeme objednat svůj micro:bit už od jednoho kusu. Uvidíme, zda se najdou takoví i na našem trhu. Pak bude také k dispozici samotné zařízení s krátkým manuálem bez jakéhokoliv jiného příslušenství a přímo v průběhu psaní této aktuality už také naskočila možnost předobjednání za 12,29 GBP.





BBC micro:bit je tedy určen žákům a začínajícím programátorům, kteří se chtějí naučit základy programování takových zařízení, na nichž pak mohou stavět. Na příslušných stránkách se dozvíte, co vše se dá s tímto zařízením dělat a také tam najdete mnoho návodů a tutoriálů, jak micro:bit využít pro tvorbu her, tvorbu IoT zařízení, atd.

Mikropočítač je založen na procesoru MCU Nordic nRF51822 s 16MHz a 32bitovým jádrem ARM Cortex-M0 s integrovaným Bluetooth 4.0. Má také pět I/O na spodní hraně, matici z 25 SMD LED se dvěma tlačítky po stranách a také elektronický kompas, akcelerometr a magnetometr. Programovat se bude přes USB a napájet pomocí 3 voltů. Jeho rozměry jsou cca 4 x 5 cm. Zde najdete sedm vysoce hodnocených projektů, abyste mohli vidět, co vše se dá s micro:bit dělat.

Zdroj: element 14
reklama