reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MIT vyvíjí umělou kůži vyrobenou 3D tiskem, která mění barvu

27.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
MIT vyvíjí umělou kůži vyrobenou 3D tiskem, která mění barvu
Umělá kůže může robotovi sloužit jako jeden velký senzor, pomocí kterého bude přijímat podněty z okolí. Svou kůži pro roboty se rozhodli vyvíjet i vědci z Massachusettského technologického institutu.
Pokročilí roboti budou potřebovat něco, čím budou mít pokrytý povrch těla a co by fungovalo jako senzor na vnímání podnětů z okolí, jako to umí živočichové. Vědci z univerzity v Glasgow se zaměřili na umělou pokožku, která je vysoce citlivá a napájená pomocí slunečního záření. Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu vyvíjí kůži pro roboty, která bude umět měnit barvu při fyzických stimulech.

Technologie je inspirována broukem Charidotella sexpunctata, který dokáže měnit svou barvu ze zlaté až na červenou, když se ho někdo dotkne. Vědci z MIT vsadili na technologii 3D tisku a pokouší se vytvořit podobnou strukturu senzomotorických cest. Tým z Massachusettského technologického institutu pro výrobu používá svou vlastní 3D tiskárnu s názvem MultiFab, kterou na zakázku vyrobil také tým na MIT. 3D tiskárna má dvě hlavy, jednu na horké materiály a druhou na studené.





V současné době umělá robotická kůže vypadá jako malé žluté zařízení ve tvaru písmene T, které má svou protáhlou část vyrobenou z měkkého plastu a pruhu stříbra a druhou připojenou část z plastu tvrdšího. Součástí zařízení jsou i dva tranzistory a také "pixel"- malý kruh polovodivých polymerů, který mění barvu. Barvu mění i tranzistory, ale to není tak moc vidět. Vědci se pro začátek snažili vytvořit co nejjednodušší systém. Aby "pixel" změnil barvu, je třeba fyzického stimulu na delší měkké části zařízení. Malý přístroj byl pomocí 3D tisku vyroben celý.

Zařízení v sobě obsahuje i roztok draselné soli, který mění vodivost. Malé zařízení může být poháněno jen obyčejnou baterií s napětím 1,5 voltu, nemá ale příliš velkou životnost, funguje přibližně dva měsíce. Pro delší životnost bude třeba nahradit kapalinu něčím jiným, například hydrogelem.

Toto řešení umělé kůže pro roboty či jiná zařízení má své výhody, kterými jsou cenová dostupnost a snadná výroba. Vědci jsou ale zatím v počátečních fázích vývoje a zatím chtěli především jen demonstrovat svou technologii, kterou hodlají dále rozvíjet. Například díky technologii 3D tisku bude možné z této umělé kůže vytvořit i struktury složitých tvarů, které bude možné použít při výrobě různých robotů.

Zdroje: 3ders.org, engadget.com
reklama