reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla Firefox ukončí podporů pluginů do konce roku 2016, Flash bude výjimkou

11.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla Firefox ukončí podporů pluginů do konce roku 2016, Flash bude výjimkou
Internetový prohlížeč Mozilla Firefox přestane podporovat NPAPI pluginy do konce roku 2016 a následuje tak Chrome, který toto provádí již od počátku roku 2015. Omilostněn ale zůstane tradiční Adobe Flash.
V zájmu zvýšení bezpečnosti a rychlosti chce Mozilla přikročit k ukončení podpory NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) pluginů. Stát se tak má do konce roku 2016. Konkurenční Google Chrome začal opouštět tento typ pluginů již v lednu 2015 a ve verzi Chrome 45 ze září 2015 je opustil úplně. Zůstala akorát podpora PPAPI pluginů, mezi něž patří např. Adobe Flash.


Mozilla Firefox logo


To znamená, že prohlížeč Mozilla Firefox přestane podporovat např. Silverlight, Unity nebo Javu. I ve Firefoxu ale zůstane nadále podporován Adobe Flash, který se stále hodně používá, přestože i od něj se začíná upouštět a je nahrazován HTML5 (např. YouTube už podporuje i HTML5 přehrávání videosekvencí). Dá se ale samozřejmě čekat, že podpora Adobe Flash bude rovněž časem úplně zrušena. Připomeňme, že se jedná o zrušení podpory pluginů (zásuvných modulů), nikoli o rušení doplňků, které budou pochopitelně nadále podporovány.

Zdroj: pcworld.com, betanews.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama