reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla spouští VPN za $4,99 měsíčně pro Android a Windows

15.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla spouští VPN za $4,99 měsíčně pro Android a Windows
Po betatestu je tu konečně finální verze aplikace Mozilla VPN. Mozilla se tímto novým projektem snaží zvýšit bezpečnost uživatelů na internetu i si finančně přilepšit. Zisky z prohlížeče Firefox se totiž snižují a je třeba je nějak nahradit.
Mozilla se už hodně dlouho snaží najít alternativní cesty, jak vylepšit svou finanční situaci. Internetový prohlížeč Firefox totiž používá stále méně a méně lidí. Jednou z cest k financím má být např. nová VPN aplikace. V rámci betatestu byla Mozilla VPN (původně Firefox Private Network) k dispozici od prosince minulého roku, nyní tu už máme ostrou placenou verzi. Ta stojí $4,99 měsíčně a k dispozici bude zatím v USA, Kanadě, Velké Británii, Singapuru, Malajsii a na Novém Zélandu. Během podzimu by se měl počet zemí rozšířit.
 
Mozilla VPN
 
Mozilla VPN je založena na protokolu WireGuard a chlubí se tak pouhými 4000 řádky zdrojového kódu, což je výrazně méně než u konkurenčních řešení. Uživatelům slibuje i jednoduché a srozumitelné ovládání. Prozatím je k dispozici pro operační systémy Microsoft Windows a Google Android. Varianta pro Apple iOS zatím zůstává v betaverzi, ale i ta by se měla brzy dočkat finální verze. Do budoucna se počítá i s podporou macOS a Linuxu.
 
Mozilla VPN je schopna zabezpečit zařízení napříč všemi aplikacemi a všemi podporovanými platformami. Společnost zároveň říká, že si nijak neuchovává záznamy o aktivitě uživatelů a služba je datově neomezená. Celkem nabízí 280 různých serverů ve více než 30 zemích a lze na jeden účet připojit až 5 zařízení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama