reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla volně nabízí Firefox VPN v rámci betatestu

5.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Mozilla volně nabízí Firefox VPN v rámci betatestu
Společnost Mozilla po prvotním testování své VPN rozjíždí veřejné betatestování, v jehož rámci je tato služba zdarma, ovšem má to svá omezení. Je možné si ale přinejmenším vyzkoušet, co nám Firefox Private Network VPN poskytne.
Dá se říci, že VPN od Mozilly lze pokládat za důvěryhodnou službu, která by nás měla opravdu ochránit před řadou nástrah Internetu a poskytnout potřebné soukromí. A aby nás Mozilla na svou VPN nalákala, pak po pilotním testování nyní nabízí veřejný betatest své Firefox Private Network VPN, kterou si můžeme vyzkoušet zdarma, ovšem v takovém případě ne bez omezení. Ale to je ostatně pochopitelné, VPN jsou běžně k dispozici v podobě placených služeb a dá se říci, že právě neplacené VPN jsou podezřelé a jejich využitím si můžeme naopak ublížit, než abychom si pomohli. Ostatně provoz takové služby není levný a těžko to někdo bude dělat z čistého altruismu. 
 
 
Zdarma je tak k dispozici VPN spojená s účtem pro Firefox, která se týká připojení pouze prostřednictvím tohoto prohlížeče a my máme možnost si VPN takto aktivovat celkem dvanáctkrát za měsíc, a to vždy na jednu hodinu. K ničemu jinému než k testování se tak takováto věc skutečně nehodí a pro plnou verzi pro až 5 zařízení a celkový internetový provoz zaplatíme v rámci bety 5 dolarů za měsíc. 
 
 
Pokud se rozhodnete vyzkoušet VPN od Mozilly zdarma, budete ještě vedle Firefoxu a příslušného účtu potřebovat oficiální rozšíření Firefox Private Network a také si budete muset ještě nějaký ten týden počkat. Z letáku je také zřejmé, že 5 dolarů za plnou verzi na měsíc je úvodní částka a později bude tato služba dražší, až vstoupí do ostrého provozu. A i když se zatím píše jen o VPN pro Windows 10, podpora se plánuje také pro Android, iOS a další operační systémy. 
 
Když se ale podíváme v našem regionu na stránky Firefox Private Network, dočkáme se upozornění, že veřejná beta je zatím k dispozici pouze ve Spojených státech. Nicméně Mozilla slibuje, že má připraveny desítky serverů ve více než 30 zemích a že brzy v příštím roce na ně svou nabídku rozšíří. Kliknutím na Join the Waitlist se tak můžeme nechat informovat o tom, kdy bude nová VPN k dispozici i u nás, nicméně ta samozřejmě není jediná. 
 
Zdroj: Mozilla


reklama