reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla začala blokovat všechny verze Flashe

14.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Mozilla začala blokovat všechny verze Flashe
Mozilla začala ve svém populárním webovém prohlížeči ve výchozím nastavení blokovat všechny verze Adobe Flash. Pokud tento prohlížeč používáte a přešli jste na jeho nejnovější verzi, už jste si toho mohli všimnout.
Blokace obsahu pro Adobe Flash samozřejmě není nevratná, jde pouze o výchozí nastavení prohlížeče Firefox, které dnes ohlásil Mark Schmidt z podpůrného týmu firmy Mozilla. Ten na svém Twitteru doslova řekl, že "všechny verze Flashe jsou nyní ve výchozím nastavení Firefoxu blokovány" a výrok doplnil následujícím obrázkem.





Tento krok firmy Mozilla přichází nedlouho poté, co se na adresu Flashe vyjádřil Alex Stamos, Chief Security Officer firmy Facebook. Dle něj už nastal čas, aby Adobe ohlásil konec životnosti Flashe a požádal firmy vyvíjející prohlížeče, aby s Flashem v ten samý den skoncovaly. Mozilla tedy evidentně nečekala na reakci firmy Adobe a rovnou konala.

Mark Schmidt pak dodal, že Flash bude ve Firefoxu blokován do té doby, než Adobe přijde s verzí, která nebude obsahovat veřejně známé a zneužitelné chyby. Však Flash se postupně od svých začátků v podobě malého plug-inu stal komplexním softwarovým doplňkem, který se stal obvyklým prostředníkem pro provedení útoku na cílový počítač a jeho prohlížeč. Uživatelé si také často stěžovali na to, jak je náročný na výkon, čili je to i žrout baterie na mobilních zařízeních a v případě video reklam přehrávaných pomocí Flashe jde i o žábu na prameni datové propustnosti.

Samotný Google a jeho YouTube se již dříve od Flashe odvrátil na začátku tohoto roku, od nějž preferuje HTML5.

Zdroj: Hexus.net
reklama