reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozille se nelíbí Windows 10, upgrade mění výchozí prohlížeč na Edge

31.7.2015, Milan Šurkala, aktualita
Mozille se nelíbí Windows 10, upgrade mění výchozí prohlížeč na Edge
Tržní podíl internetového prohlížeče Mozilla Firefox se poslední dobou postupně zmenšuje a příchod nových Windows 10 může být další ránou. Upgrade na nové Windows 10 totiž nastaví výchozí prohlížeč na Edge, což se Mozille nelíbí.
Poslední dny jsou plné nového operačního systému Windows 10. Mozilla Foundation ale z nového operačního systému není moc nadšená a dala to vědět i otevřeným dopisem CEO Microsoftu, Satya Nadellovi. Problém je v tom, že pokud upgradujete Windows 7 nebo 8 na novou verzi Windows 10, nová verze operačního systému ruší nastavení výchozího internetového prohlížeče a nastaví jej nepřekvapivě na nový Microsoft Edge.


Mozilla Firefox logo


To je první část problému. Druhou částí je to, že nastavení výchozího prohlížeče není ve Windows 10 tak jednoduché jako v předchozích verzích a Mozilla k tomu dokonce vydala i videonávod (je to jen pár kliků navíc). Poté, co si Windows 10 stálo už přes 14 milionů lidí jen za první den a patrně mnoho milionů tak učiní v blízké době, je dost dobře možné, že spousta z nich se už k Firefoxu posléze ani nevrátí, byť by Mozilla uspěla. Její podíl na trhu internetových prohlížečů tak patrně opět o něco klesne (to se ale může stát třeba i prohlížeči Google Chrome).

Zdroj: mozilla.org
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama