reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEG Z690 GODLIKE přijde vybavena chladičem i paměťmi DDR5

6.12.2021, Jan Vítek, aktualita
MSI MEG Z690 GODLIKE přijde vybavena chladičem i paměťmi DDR5
MSI MEG Z690 GODLIKE už se ukázala světu jako velká a plastovým "brněním" pokrytá deska pro nové procesory Intel Alder Lake-S. Ta rovněž nebude vůbec levná, ovšem přijde vybavena chladičem i paměťmi. 
Ve společnosti MSI si uvědomili, jak špatně se dnes shánějí paměti DDR5 a rozhodli se z této věci udělat výhodu pro své zákazníky, kteří se rozhodnou pro desku MEG Z690 GODLIKE. 
 
 
Jak ukazuje její obal, v tom se vedle desky a obvyklého příslušenství nachází také vodní chladič MEG CORELIQUID S360 a především pak paměti Kingston FURY Beast DDR5-6000 ve dvou 16GB modulech. Zákazník tak nebude muset sám shánět paměti, jež dosud běžně na trhu k dispozici nejsou a také mu odpadne starost o to, zda se na desku bude moci dát namontovat procesorový chladič a nebude překážet jinému hardwaru. 
 
 
Fotografiemi desky se na Twitteru pochlubil leaker @9550pro, který bohužel více z výbavy neukázal, přičemž by v ní měla být také karta M.2 Expander Gen5 pro využití budoucích M.2 SSD pro PCIe 5.0 v jednom z dlouhých slotů PCIe x16. 
 
O této desce jinak víme, že má rozměry 305×310 mm, obsahuje 22fázové (20+0+2) napájení procesoru a podporuje také až 128 GB paměti DDR5-6666. Obsahuje také 3,5" dptykový displej, takže cena jistě nebude nízká a odhaduje se až na 1500 USD. 
 
Většina zákazníků ale bude čekat spíše na to, kdy se objeví naopak levnější desky pro procesory Alder Lake-S, což zahrnuje i rovněž levnější modely samotných těchto procesorů. Aktuálně nás totiž desky se Z690 přijdou alespoň na pět tisíc korun, čili jsou výrazně dražší i v porovnání s deskami s AMD X570, ale ty také zezačátku nebyly levné. 
 
Uvidíme také, s jakou cenou přijde model Gigabyte Z690M DS3H DDR4, který nebude podporovat PCIe 5.0, a především pak desky se slabšími čipsety, od nichž se podpora moderní verze PCIe také neočekává. 


reklama