reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI nabízí desku s integrovaným CPU Broadwell

1.4.2015, Jan Vítek, aktualita
MSI nabízí desku s integrovaným CPU Broadwell
Pokud si chcete postavit vlastní počítač založený na procesoru generace Broadwell, nemáte k tomu moc možností. Jednou z nich je využít miniaturní desky pro nejnovější systémy Intel NUC a nyní se přidává i MSI se svou malou deskou.
Desktopové procesory Intel Broadwell na trhu zatím nejsou a jak to vypadá, mohly by se na něj v socketovém pouzdře dostat pouze dva. Mělo by jít o modely Core i7-5775C a i5-5675C a pokud se skutečně z nové desktopové a socketové generace představí pouze tyto dva, znamená to, že Intel v podstatě přeskočí procesory Broadwell a my budeme moci obrátit své zraky k procesorům Skylake. Bylo by to ale celkem logické. V případě desktopových procesorů o největší výhodu nové generace, čili nižší spotřebu, tak moc nejde, ovšem nová dvojice se bude moci blýsknout alespoň výkonnou integrovanou grafikou Iris Pro 6200. Ta bude moci zvládnout i 3D hry, pokud nebudeme příliš nároční, ovšem spokojení majitelé procesorů Haswell nebo i starších modelů, kteří se spoléhají na samostatnou grafiku, nemají v podstatě žádný důvod za Broadwell utrácet. Zvláště jestli si ani nebudou moci pořádně vybrat.





Co se týče procesorů v pouzdrech BGA, zde je již situace zcela jiná, neboť ty jsou nedílnou součástí základní desky. Platí to i pro desku MSI MS-98G5, která je určena spíše pro průmyslové počítače, ovšem má standardní formát Mini-ITX a také jeden slot PCI Express x16, takže se může stát i základem pro domácí (HT)PC.

MS-98G5 přijde v několika konfiguracích s čipovými sadami Intel QM87 a HM86, procesory Intel Broadwell či Haswell řad Core i7/i5/i3/Celeron a až 16 GB paměti DDR3-1600 v modulech SO-DIMM. Dále je vybavena čtyřmi USB 3.0, osmi USB 2.0, pěti porty COM (čtyři na headerech), dále rozhraním SATA 6 Gbps se dvěma porty a také dvěma mini PCIe, pod nimiž je slot pro SIM kartu. Nenajdeme zde klasický 24pinový ATX konektor, a to proto, že deska je určena pro napájení stejnosměrným 12V nebo 19V zdrojem.

Co se týče dalších výstupů, mezi zadními porty máme dva Gb ethernetové RJ-45, tři audio konektory, jeden kombinovaný PS/2 pro klávesnici, nebo myš a mezi obrazové výstupy patří HDMI, DisplayPort, DVI-I a také LVDS. Slot PCI Express x16 má k dispozici tzv. Riser card, která je vhodná do stísněných skříní a dokáže poskytnout dokonce dva nebo i tři sloty pro konfigurace x8/x8 a x8/x4/x4.

Zdroj: TZ MSI
reklama