reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI připravilo desky pro AMD Godavari

6.5.2015, Jan Vítek, aktualita
MSI připravilo desky pro AMD Godavari
MSI se snaží těžit z očekávaného nástupu nových APU od AMD, které zatím známe pod označením Godavari nebo také Kaveri Refresh. Půjde tedy o mírně vylepšené čipy Kaveri, pro něž je určeno celkem osm nových desek značky MSI.
Nová APU AMD Godavari mají dle nedávné akuality přijít na trh už v tomto měsíci, takže už bylo na čase, aby výrobci desek začali reagovat, pokud tedy vůbec na příchod Godavari reagovat chtějí. Není to totiž tak, že bychom pro ně potřebovali nové základní desky, však jde o čipy určené pro již dlouho využívaný socket FM2+, které nepřinesou žádné podstatné změny v architektuře, kvůli nimž bychom potřebovali nové desky. Však pro ně AMD ani nepřipravuje novou čipovou sadu, takže vypuštění nových desek pro Godavari je čistě iniciativa firmy MSI a potažmo dalších výrobců, kteří se rozhodnou také vypustit nové modely.





MSI přitom netroškařilo a připravilo si hned osm nových modelů, které jsou založeny na známých čipových sadách AMD A68H, A78 a A88X a půjde o formáty ATX, Micro ATX i Mini ITX. Ty nám slibují rozhraní PCI Express 3.0 x16, rozhraní SATA 6 Gbps, USB 3.0 (kupodivu tedy ne nové 3.1), více obrazových výstupů, RAID a přímo od MSI pak komponenty Military Class 4, OC Genie 4, Click BIOS 4 nebo Command Center. Nové desky také nabídnou zpětnou kompatibilitu se staršími APU, a to generacemi Kaveri, Richland i Trinity.





Nejlepším modelem v nabídce bude A88X-G41 PC Mate V2, což je ATX deska a pokud uvažujeme v menším měřítku, pak za úvahu stojí A88XI AC V2, tedy Mini ITX deska. Větší model má ve výbavě jeden slot PCI Express 3.0 x16, jeden 2.0 x4, dva 2.0 x1 a tři PCI, dále šest SATA 6 Gbps, podporu až 32 GB paměti DDR3-2133 MHz, gigabitový Ethernet, čtyři USB 3.0, deset USB 2.0, HDMI, DVI a D-Sub.

MSI A88XI AC V2 má tak jeden PCI Express 3.0 x16, dále jeden mini PCIe s modulem s rozhraním Intel dual band 802.11ac 7260 WiFi + Bluetooth 4.0. Má také stejný paměťový systém jako větší deska, k tomu čtyři USB 3.0, šest SATA 6 Gbps, Realtek ALC887 7.1kanálové audio a gigabitový ethernet (Realtek RTL8111G).

Samotné procesory Godavari budou vybaveny novými procesorovými jádry Excavator, od nichž si můžeme slibovat nějaký výkonnostní nárůst, ale dramatický nebude, stejně jako v případě integrovaných grafických jader s architekturou Graphics CoreNext 1.2. Však Godavari se stále musí spokojit s úzkým hrdlem v podobě pamětí DDR3, přes což nejede vlak a stejně tak jsou stále vyráběny 28nm procesem.

Uvidíme, zda na Godavari budou reagovat i ostatní výrobci základních desek, nebo si spíše počkají na to, až AMD na podzim představí nové slibované čipové sady.

Zdroj: Fudzilla
reklama