reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI reaguje na nepříznivý test svého M.2 Shield

1.2.2017, Jan Vítek, aktualita
MSI reaguje na nepříznivý test svého M.2 Shield
Včera jsme se podívali na test serveru Gamer's Nexus, kde byl posuzován vliv MSI M.2 Shield na teplotu SSD. Test vyšel pro MSI negativně, a tak se i české zastoupení proti němu ohradilo a přináší protiargumenty. Jaké?
Test na Gamer's Nexus vyšel v tom smyslu, že MSI M.2 Shield spíše ještě zvyšuje teplotu daného SSD, jímž byl model HyperX Predator. MSI svůj M.2 Shield označuje za "chladicí a ochranné řešení pro M.2 PCIe SSD disky".





Námitky MSI jsou takové, že test se od praktického použití liší hned ve čtyřech bodech, které jsou uvedeny takto:
  1. Test provedli na benchtablu, kde není prakticky žádná airflow. Naproti tomu drtivá většina uživatelů má standardní PC case, ve kterém airflow ochlazující komponenty je.
  2. Typ použitého SSD patří k prvním PCIe SSD vůbec, a proto se dosti odlišuje od modelů, které jsme při navrhování M.2 Shieldu zkoušeli (zejména tím, že má paměti na obou stranách).
  3. Teplota, kterou měřili, je zejména teplota externí, nikoli teplota řadiče, která je pro chod SSD (a jeho případný throttling a redukci výkonu) důležitější.
  4. Pracovní zatížení SSD bylo 60 minut, což není scénář reálného využití.

Dále MSI namítá, že M.2 Shield byl testován také servery KitGuru a Bit-tech.net, kde bylo dosaženo spíše příznivých výsledků.

Osobně mám k uvedeným bodům připomínky, kterými se však nikterak nesnažím soudit, kdo má pravdu. Berte je spíše jako komentář. V prvé řadě, zda byl test proveden na stole, nebo ve skříni s průtokem vzduchu, to je v podstatě jedno. Proudící vzduch by posloužil pro dosažení lepších teplot i v případě SSD bez chladiče. M.2 Shield navíc funguje jako heatspreader, čili zařízení pro rozvod tepla na větší plochu a jako takový by měl poskytnout lepší chlazení v každém případě. Ten stejný argument můžeme použít i pro třetí bod. V testu byla využita teplotní sonda přilepena i přímo na pouzdro s kontrolerem, takže možná byla "externí" a ne brána přímo z vnitřku čipu, který tak své teplotní čidlo nejspíše nemá, ale opět: podmínky byly pro všechny části testu stejné. Co se týče čtvrtého bodu a pracovního zatížení, zde je zřejmé, že kousek plechu snažící se celou hodinu chladit pracující M.2 SSD to bude mít opravdu těžké, zvláště bez přímého ofukování ventilátorem. Nicméně výsledky by přesto měly být lepší než bez chladiče, nebo alespoň stejné. Každopádně lze říci, že celou hodinu nepřetržitě zatížené SSD, to není v počítači běžného uživatele reálný scénář.

Nakonec to vypadá, že jde především o druhý bod, který je nejvíce problematický. MSI nepočítalo s využitím oboustranně zaplněného M.2 SSD. To sice má kontroler na vrchní části, takže ten by měl být napojen na M.2 Shield, ale vespod jsou paměti, které také produkují nějaké teplo a v jejich případě může tento chladič spíše uškodit. Být zástupcem MSI, pak bych se ale ptal především na to, zde testující opravdu zajistil ideální kontakt mezi chladičem a čipy na SSD, neboť v prostoru mezi byla ještě tepelná sonda a nezbytné drátky. Chladič je sice opatřen teplovodivou podložkou, která má kompenzovat nerovnosti, ale je otázka, zda ta zvládla i toto.
reklama