reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z170A Gaming Pro: barevně podsvícená deska pro Skylake

17.7.2015, Jan Vítek, aktualita
MSI Z170A Gaming Pro: barevně podsvícená deska pro Skylake
S blížícím se vypuštěním procesorů Skylake, které mají být představeny v druhém srpnovém týdnu, se množí i informace o nových základních deskách. MSI Z170A Gaming Pro je jednou z nich, která bude chtít zaujmout také barevným podsvícením.
Z170A Gaming Pro Motherboard od společnosti MSI bude tedy vybaven socketem LGA 1151, čipovou sadou Intel Z170 Express a také sloty DIMM pro paměti DDR4. Ty už dnes naštěstí nejsou tak drahé, jak bývaly, jak ukazuje vývoj ceny například 8GB kitu ADATA DDR4-2400 MHz.
 
I tak jsou ale DDR4-2400 v porovnání s DDR3-1600 přibližně dvakrát dražší, ovšem Samsung už ohlásil snižování cen pamětí DDR4, takže ty snad do konce tohoto roku ještě výrazně klesnou. Kdo ale chce, bude si moci pořídit základní desku pro Skylake, která bude vybavena i sloty pro DDR3, čímž při upgradu ušetříme, ale je otázka, o jak velkou porci výkonu tím přijdeme.





Ale zpět k naší základní desce. Z obrázku je patrné, že podsvícen bude především (či jen?) pravý okraj desky, přičemž my si budeme moci namíchat ze svitu RGB LED libovolný odstín a využít celkem osm různých efektů, mezi něž bude bezpochyby patřit i průběžné prolínání odstínů. Zkrátka a dobře to, co známe z klávesnic a myší se nyní dostává mezi základní desky a není překvapení, že s tím přichází právě společnost MSI, která už má v nabídce i několik notebooků s barevně podsvícenou klávesnicí. Uvidíme také, zda se tato novinka ujme, stejně jako se rozšířila třeba LED cestička oddělující audio obvody od zbytku desky, kterou dnes najdeme snad u každé nové desky.

MSI Z170A Gaming Pro je vybavena 8fázovým napájením procesoru, které si bere energii především z 8pinového konektoru EPS. Na desce dále najdeme čtyři sloty DDR4 pro až 64 GB paměti s taktem do 3300 MHz (O.C+). Karty budeme instalovat do dvou PCI Express 3.0 x16, dvou PCI Express 3.0 x1 a pak tu jsou tři klasické PCI, které tedy nezačaly mizet ani u nové generace desek. Překvapivé je, že tat odeska nenese žádné sloty M.2 pro moderní SSD, ale MSI bude mít v nabídce i desky se dvěma Turbo M.2 s vysokou propustností a podporou NVMe SSD. Zde se ale musíme spokojit s jedním SATA Express a šesti SATA 6 Gbps. Funkce Game Boost pak má zajistit vyšší výkon pomocí automatického nastavení vyšších taktů. Čeho, to jsme se zatím nedozvěděli.

Společnost MSI připravuje celou škálu herních desek, mezi něž budou patřit nejlépe vybavené modely pro “Enthusiast Gaming”, pak střední třída “Performance Gaming”, do níž patří i naše Z170A Gaming Pro nebo modely MSI Z170A-G45 Gaming a MSI Z170A-G65 Gaming. Nakonec tu budou nejlevnější “Arsenal Gaming”. Mezi ty lepší by tedy měla patřit nedávno zmíněná MSI Z170 Krait Edition s elegantním provedením v černé a bílé barvě.

Zdroj: WCCF tech
reklama