reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muskovy tweety o Bitcoinu opět vyvolávají hněv, StopElon šel nahoru

6.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Muskovy tweety o Bitcoinu opět vyvolávají hněv, StopElon šel nahoru
Dokud tweety Elona Muska hnaly hodnotu kryptoměn nahoru, spekulanti ho milovali. Nyní se děje přesný opak a další dva Muskovy tweety situaci rozhodně nepomohly. Protestní kryptoměna StopElon a další tak opět trochu porostly.
Chování Elona Muska poslední dobou štve stále větší a větší množství lidí. Zejména jde o jeho tweety na téma kryptoměn. To ze začátku spoustě lidí vyhovovalo, protože hnaly nahoru ceny zejména Bitcoinu a Dogecoinu (s těmi ale rostly i ostatní kryptoměny). Velkým skokem bylo např. oznámení, že Tesla nakoupila Bitcoin v hodnotě 1,5 mld. USD a fakt, že Tesly bylo nově možné kupovat i za Bitcoiny. Posléze ale Musk otočil, placení Bitcoiny zrušil kvůli vysoké energetické zátěži při těžbě této kryptoměny. Nejen ti, kteří Muska kvůli kryptoměnovým tweetům nejprve milovali, ho začali nenávidět. A takových tweetů, které pomáhají kryptoměnám směrem dolů, je poslední dobou stále více.
 
StopElon logo
 
V průběhu pátku zveřejnil Musk rovnou dva tweety, které reagovaly na situaci kolem Bitcoinu a vztahu k němu. Chvíli po jeho zveřejnění šla cena Bitcoinu dolů z cca 39200 USD zhruba k 37500 USD. Situace se postupně uklidnila, hodnota šla mírně nahoru, aby se druhým tweetem dostala z 38000 USD až pod 36500 USD. Během několika hodin tak klesla o cca 7 %. Je faktem, že ceny kryptoměn létají poslední dny nahoru a dolů i ve dvouciferných procentech, časová souvislost je tu ale hodně zřejmá.
 
 
 
Současně šel vidět přesně opačný efekt na hodnotě kryptoměny StopElon a dalších podobných "FuckElonů" (těch je rovnou několik). Např. StopElon poslední dva týdny postupně padal a dosáhl pětinu své hodnoty ve srovnání s maximální hodnotou z 23. května, ale po prvním tweetu skokově zamířil nahoru o více než 20 % a druhý tweet přidal dalších 25 %. Protestní kryptoměna se ale zase zpět vrátila na hodnotu, kterou měla po prvním tweetu (stále je o cca 20-25 % výše než v pátek před zveřejněním tweetů). 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama