reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MyDrivers: NVIDIA si objednala 5nm GPU Lovelace a musí za ně platit dopředu

29.12.2021, Jan Vítek, aktualita
MyDrivers: NVIDIA si objednala 5nm GPU Lovelace a musí za ně platit dopředu
Není žádné tajemství, že TSMC požaduje přinejmenším po některých svých zákaznících platby za to, že jim vyhradí své budoucí kapacity nebo kapacity, které dnes využívá někdo jiný (Apple). Právě to se má týkat i NVIDIE. 
NVIDIA se dnes nedá považovat za jednoho z největších zákazníků firmy TSMC, neboť většina objemu její produkce spadla do klína firmě Samsung. Jde samozřejmě o 8nm čipy GA102 a slabší GPU. Amperovské akcelerátory GA100 už vyrábí továrny TSMC pomocí 7nm procesu, ale i když jde o obrovské čipy tvořené 54 miliardami tranzistorů, není jich tolik v porovnání s objemem výroby herních GPU. Datacentrová divize sice s necelými 3 miliardami tržeb už tolik nezaostává za herní divizí (3,22 mld. USD), ovšem moderní GPU akcelerátory jsou tvořeny nejen 7nm GA100, ale právě i 8nm herními GA102 a jinými. 
 
 
 
Právě proto má svůj smysl, když se od MyDrivers dozvídáme, že TSMC od firem jako Apple, AMD, MediaTek, čili zkrátka od svých největších zákazníků, nevybírá předem vysoké zálohy. V případě NVIDIE je to ale prý jiné a ta by měla platit naopak vysoké zálohy, pokud chce využít 5nm kapacity pro svou příští generaci Ada Lovelace (či snad i Hopper).
 
Jedním dechem ale můžeme dodat, že zrovna NVIDIA díky svým tržbám by si takové zálohy měla dovolit. Krize po nástupu Turingů, kdy měla NVIDIA v zásobě ještě obrovské množství neprodaných Pascalů, je už dávno zapomenuta a nyní má firma za sebou už osmý růstový kvartál, v němž se dostala na tržby 7,1 miliardy dolarů a rozhodně to nevypadá, že by měla v nejbližší době krvácet a spíše bude hledat všechny možné způsoby, jak navyšovat svou produkci, aby mohla dále zvyšovat tržby.
 
Konkrétně se dozvídáme, že NVIDIA už měla firmě TSMC v 3. letošním kvartálu zaplatit již 1,64 miliardy dolarů a tuto zimu ji ještě čeká další platba ve výši 1,79 miliard, čímž to přitom nekončí. Celá dohoda má NVIDII přijít na 6,9 miliard dolarů, z nichž výrobci čipů dostanou velkou část dříve, než NVIDIA dostane pro účely prodeje byť jen jediný čip. Píšeme výrobci čipů, neboť nemá jít jen o TSMC, ale také o Samsung, z čehož by tak vyplývalo, že část výroby bude svěřena Jihokorejcům.  


reklama