reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na deskách MSI můžeme už také taktovat běžné Skylake

16.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Na deskách MSI můžeme už také taktovat běžné Skylake
Společnost ASRock nedávno jako první výrobce základních desek zprovoznila přetaktování desktopových procesorů Skylake, které nepatří do odemčené série K. Otevřela tak cestu ke zvýšení výkonu třeba i levných Core i3 či Pentií.
Server TechSpot nedávno již vyzkoušel na desce ASRock přetaktovat uzamčený procesor a podařilo se mu dostat Core i3-6100 na 4,7 GHz. Klíčem přitom je ne úprava nastavení násobiče, ten je stále uzamčen, ale navyšování frekvence Base Clock (BCLK). Ta byla u starších generací ještě spojena přes další násobiče s jinými částmi systému, třeba se sběrnicí PCI Express, takže její navyšování negativně ovlivňovalo stabilitu systému. Nyní to ale už neplatí, takže můžeme Base Clock zvyšovat v podstatě libovolně, přičemž na přetaktování moderních procesorů není třeba jít vysoko.





Takový Core i3-6100 má výchozí nastavení taktu 37 x 100 MHz, tedy 3,7 GHz, takže pro dosažení 4,7 GHz stačilo zvednout BCLK na 127 MHz, což by měly zvládnout i levné desky s čipsetem Intel Z170. Nyní tedy tuto možnost přetaktování nabízí i společnost MSI, která vydala nové verze BIOSu pro základní desky XPOWER GAMING TE, GAMING M9, GAMING M7, GAMING M5 a G45 GAMING. Příslušné BIOSy můžete najít zde.

Je přitom jen otázkou času, kdy se stejnou možností přijde i společnost Gigabyte, Asus a popřípadě i jiné menší firmy. Stejně tak v případě MSI a ASRock by se možnost přetaktování běžných Skylake měla postupně rozšířit mezi další modely s čipsetem Z170. Je třeba ale také podotknout, že takové přetaktování lze provádět bez zapnutého integrovaného GPU, čili s nainstalovanou samostatnou grafickou kartou. Otázka také je, jak na tento vývoj zareaguje Intel, neboť je zřejmé, že procesory Core i7-6700K a Core i5-6600K tímto značně ztratily na atraktivitě. Je tedy možné, že nám to Intel brzy nějakým způsobem znemožní.

Zdroj: KitGuru
reklama