reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Marsu by se mohly pěstovat brambory

9.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Na Marsu by se mohly pěstovat brambory
I astronauti musí něco jíst a pokud se v budoucnu lidská posádka na delší dobu usídlí na Marsu, dovážení veškerých zásob ze Země by nebylo příliš praktické. Vědci proto provedli experiment s rostlinami brambor v simulovaných podmínkách.
Cesta lidské posádky na Mars se už plánuje nějakou dobu. Dopravit astronauty na Mars jako první má v úmyslu i Elon Musk se svou společností SpaceX. K Rudé planetě se upíná mnoho nadějí, objevují se i plány na obytné budovy vyráběné 3D tiskem, které by budoucím lidským posádkám na Marsu měly poskytnout přístřeší. Bude ale také třeba nějakým způsobem získávat potravu, a místní zdroje by byly rozhodně lepší než nákladné přepravy ze Země.

Výzkum ukázal, že by plodinou pěstovanou na Marsu mohly být brambory. Výzkum byl veden organizací International Potato Center v Limě v Peru. V roce 2016 začal tým sbírat půdu z pouště Atacama a s pomocí NASA následně replikoval podmínky na Marsu. Na Zemi si tak vědci vyrobili půdu podobnou té, které se nachází na Rudé planetě.

To však nebylo všechno, ještě bylo potřeba simulovat atmosférické podmínky na Marsu, které se od těch na Zemi liší. Výzkumníci tedy použili malý speciální box, ve kterém mohli potřebné podmínky vytvořit. Vědci museli nastavit správné rozdílné teploty ve dne a v noci, tlak a také procento kyslíku a oxidu uhličitého, aby bylo napodobení co nejvěrnější.


I v drsných podmínkách brambory ukázaly svou odolnost a prokázaly, že by měly být schopné růst i na Marsu. Odrůda, která si v experimentu vedla nejlépe, byla speciálně vyšlechtěná pro subtropické nížiny a je velmi tolerantní k soli. Brambory byly vybrány zejména proto, že jsou dobré v přizpůsobování se extrémním podmínkám a také mají velkou výživovou hodnotu.

Vědci zveřejnili i časosběrné video, ve kterém je možné vidět průběh růstu rostlinky. Výzkumníci hodlají udělat ještě několik kol experimentu, aby našli tu nejlepší možnou odrůdu vhodnou pro Mars. Dále také chtějí zjistit, jaká jsou minima toho, co brambory potřebují k přežití.

Kromě toho, že odolné brambory by v budoucnu mohly nakrmit lidskou posádku na Marsu, tyto brambory se hodí i do oblastí na Zemi, které jsou poznamenané změnou klimatu. Na Marsu ale nebude úplně jednoduché brambory pěstovat, rozhodně je budoucí obyvatelé Marsu nemohou jen vložit do půdy a pak čekat, než vyrostou. Bude třeba připravit půdu s dostatkem živin a volnou strukturou, aby rostlinky mohly získat, co potřebují. Ze všeho nejdřív se ale musí lidské posádce povést dopravit se na Mars, čehož bychom se mohli dočkat už v příštím desetiletí.

Zdroje: IFLScience, engadget.com

reklama