reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stavby na Marsu by mohly být 3D tiskem vyrobeny z jeho půdy

26.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Stavby na Marsu by mohly být 3D tiskem vyrobeny z jeho půdy
Už nyní se předběžně plánují cesty astronautů na Mars. Poté bude třeba na Rudé planetě vybudovat základny a obydlí, aby v nich mohli lidé bezpečně přebývat. Objevují se proto návrhy, jak by takové stavby měly vypadat.
Člověk se na Mars sice ještě osobně nepodíval, to ale nezabrání vědcům vytvářet koncepty na obývání Rudé planety do budoucna. Jednou bude třeba postavit na Marsu budovy a dovážet materiály ze Země by se nevyplatilo. V návrzích na tyto domy se velmi často objevuje použití technologie 3D tisku - 3D tiskárny totiž mohou být složeny do kompaktní velikosti a odeslány kosmickou lodí na Mars. Důležitý je ale také materiál, ze kterého by 3D tiskárny budovaly. Ten by v nejlepším případě měl pocházet přímo z Rudé planety.

Už dříve se objevil nápad od NASA na obydlí postavené z ledu, které by v budoucnu astronauty chránilo před kosmickým zářením. Nicméně se objevují i jiné návrhy. Profesor Behrokh Khoshnevis z University of Southern California by sice také rád použil technologii 3D tisku, avšak s jiným materiálem. Od roku 2011 také spolupracuje s NASA, místo ledu chce ale použít práškovou horninu, která pokrývá povrch Marsu.





Behrokh Khoshnevis už provedl několik experimentů, přičemž používat materiály, které se svým složením podobaly těm z Marsu. Pomocí 3D tisku postavil pár jednoduchých modelů, aby zjistil, jak se materiál chová při zahřívání. Tento způsob stavby budov by podle Khoshnevise mohl na Marsu fungovat.

3D tiskárny, které by v budoucnu na Marsu stavěly budovy, by měly být autonomní. Stroje by se totiž kvůli dlouhé prodlevě ze Země neovládaly dobře, proto je klíčové, aby dokázaly pracovat samostatně. Behrokh Khoshnevis věří, že stavby základen na tělesech ve vesmíru se stanou do 50 let normální věcí.

Behrokh Khoshnevis si zároveň myslí, že projekt domů vyrobených z ledu, který představila NASA, nebude na Marsu dobře fungovat. Podle něj průhledné pláště z polymerního materiálu nevydrží na Marsu kvůli radiaci dlouho a stanou se slabé a křehké.

Ještě před Marsem se ale budou kosmické agentury snažit o vybudování základny na Měsíci. I pro tento případ má Behrokh Khoshnevis návrh na to, jak by mohla základna vypadat, také by byla vyrobena pomocí 3D tisku. Podobná obydlí by se mohla vybudovat i na Zemi, přičemž by se jednalo o nízkonákladové stavby v oblastech, kde je třeba rychle a levně postavit přístřeší.

Zdroj: 3ders.org
reklama