reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA a JAXA připraví náhradu za ztracený Hitomi

6.4.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA a JAXA připraví náhradu za ztracený Hitomi
Asi před rokem japonská vesmírná agentura JAXA ztratila svůj satelit Hitomi, který nesl unikátní přístroj pro sledování nejen černých děr. Nyní se ale rýsuje jeho nástupce XARM, který JAXA připravuje společně s Američany.
O tom, že JAXA možná znovu postaví nástupce satelitu Hitomi, se mluvilo už dříve a nyní už to vypadá na hotovou věc. Ještě letos na jaře má JAXA s NASA začít stavět nový satelit, a to X-Ray Astronomy Recovery Mission (XARM), což ohlásil Paul Hertz, ředitel astrofyzické divize v NASA.





Hitomi byl satelit vypuštění v únoru minulého roku, ale při pokusu o jeho zprovoznění se odmlčel. Vyšetřování nakonec ukázalo na celý řetězec chyb v řídicím systému satelitu, který společně s lidským faktorem způsobil, že satelit se nekontrolovatelně roztočil, až se mu ulomily solární panely, což už samo o sobě znamenalo konec.

NASA přitom už s Japonci spolupracovala na výrobě Hitomi a v případě XARM to bude stejné. Američané tak pro satelit opět vyrobí potřebný nástroj SXS (Soft Xray Spectrometer), který je určen k podrobnému zkoumání rentgenového záření pro mapování pohybu horkých mračen a aktivity černých děr. NASA přitom s oficiálním vytvořením projektu XARM počká až na červen, ale to už vypadá spíše jako formalita.

Pro NASA to znamená výdaje mezi 70 a 90 miliony dolarů, ovšem rozprostřené mezi lety 2017 a 2021. I když byl tedy XARM v podobě Hitomi již jednou postaven, zabere ještě dlouhou dobu, než bude k dispozici. Díky tomu ale bude moci NASA potřebné prostředky zajistit i ze svého napjatého rozpočtu, který se Trumpova administrativa asi nechystá nějak výrazně navyšovat. NASA bude spíše ráda, pokud jí rozpočet nebude ještě více zkrouhnut.

Mezi oběma vesmírnými agenturami se ještě musí vyjasnit jedna velká otázka, a to zda půjde o misi typu "directed" nebo "competed". V prvním případě by to znamenalo, že astronomové dostanou ihned k dispozici získaná data a v tom druhém by si museli počkat, než jsou po uplynutí jisté lhůty uvolněna a po její dobu by je tak mohli zkoumat jen lidé zapojení do daného programu. NASA se chce zasloužit o to, aby žádná taková lhůta neplatila.

Nutno dodat, že satelity japonské JAXA vybavené rentgenovými spektrometry od NASA nemají zrovna štěstí. Ještě před Hitomi byly připraveny dva, přičemž jeden byl zničen v roce 2000 rovnou při startu a druhý sice byl vynesen na orbitu, ale tam byl jeho hlavní nástroj poškozen únikem hélia.

Zdroj: Space.com
reklama