reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JAXA možná znovu postaví ztracený satelit Hitomi

23.7.2016, Jan Vítek, aktualita
JAXA možná znovu postaví ztracený satelit Hitomi
New X-ray Telescope, ASTRO-H, nebo také satelit Hitomi japonské agentury JAXA už je definitivně ztracen. Potvrzen byl jeho rozpad na více částí, ale Japonci si nejspíše na rok 2020 přichystají jeho náhradu.
O satelit Hitomi japonská JAXA bojovala na přelomu letošního března a dubna, ale nakonec museli na konci dubna své snahy vzdát. Proč ale satelit selhal? Má se za to, že selhala jeho jednotka IRU (Inertial Reference Unit) využívající gyroskopy a akcelerometry pro určení pohybu a také rotace satelitu. IRU udávala rotaci 22° za hodinu v době, kdy satelit ve skutečnosti nerotoval, takže aby byla vyrovnána neexistující rotace, zareagoval příslušný systém, jenž už satelit opravdu roztočil, a to opačným směrem. IRU ale i nadále udávala špatná data a to mělo za následek aktivaci bezpečnostního režimu, v němž byly použity trysky pro stabilizaci satelitu. To se ale nestalo a trysky způsobily, že se satelit nekontrolovatelně roztočil a začal se rozpadat, což jeho osud zpečetilo. Oddělily se od něj jak solární panely, tak optická část, takže veškeré pokusy o jeho záchranu tak byly zcela marné.





Pohasly tak naděje, že astronomové brzy dostanou do ruky výkonný nástroj pro sledování černých děr a jiných objektů viditelných díky svému rentgenovému záření. Hitomi se také měl více zaměřit na temnou hmotu, která je stále velkou záhadou. Nyní se ale začalo mluvit o tom, že by si Japonci postavili nový Hitomi, který by mohl letět na oběžnou dráhu již v roce 2020 či 2021.




Soft Xray Spectrometer (uprostřed detektor o šířce cca 0,5 cm)


Hitomi nesl především unikátní nástroj SXS (Soft Xray Spectrometer), který mohl dopodrobna zkoumat rentgenové záření a měřit doslova každý foton. Vědci by mohli především mapovat horká mračna a jejich pohyb a v návaznosti na to i pozůstatky hvězdné exploze nebo aktivitu černých děr. SXS je také asi 30x citlivější než jiné rentgenové spektrometry, které má třeba Chandra americké NASA nebo evropský XMM-Newton. Ty jsou navíc schopny najednou sledovat pouze jeden zvolený bod, zatímco SXS dokáže pokrýt více oblastí sledovaného objektu. Mohl tak poskytnou informace, po kterých astronomové přímo prahnou.

Ředitel JAXA Tsuneda Saku v červenci představil možného nástupce satelitu Hitomi, který by také měl nástroj SXS a díky tomu, že by šlo v podstatě o kopii, mohla by jeho stavba být dokončena už v roce 2020. Projekt už má podporu japonského Ministerstva vzdělávání, kultury, sportu, vědy a technologií. Jenomže problém je v tom, že JAXA bude potřebovat podporu a zapojení NASA, která spolupracovala už na stavbě původního satelitu. Nyní tak záleží na tom, jak komise NASA posoudí žádost své X-ray Science Interest Group, která projektu už vyjádřila podporu.

Důvod pro stavbu nového Hitomi tu rozhodně je, ale na druhé straně je tu napjatý rozpočet NASA. Doufejme ale, že to vyjde neboť podobné zařízení je chystáno až na rok 2028. Jde o satelit Athena vyvíjený pod vedením ESA, který ponese podobný nástroj jako SXS. Více se o případném nástupci Hitomi dozvíme na začátku srpna, kdy se mají sejít zástupci NASA a JAXA a celou věc proberou.

Zdroj: Astronomy
reklama