reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: cestě na Mars bude předcházet roční mise na Měsíc

10.5.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA: cestě na Mars bude předcházet roční mise na Měsíc
NASA je na rozdíl od soukromých společností v plánech na návštěvu Marsu spíše zdrženlivá a opatrná, takže není divu, že si možná bude chtít nejdříve vyzkoušet, jak lidé zvládnou dlouhodobé přežití dál od naší planety.
NASA si nemůže dovolit tak moc riskovat, neboť se musí daleko více než soukromé společnosti starat o svou pověst a obraz v očích veřejnosti a amerických politiků. Firmy jako SpaceX tak mohou být odvážnější, což je může dostat na Mars daleko dříve, pokud tedy mluvíme o lidské posádce. NASA tak plánuje vyslat lidi na Mars až někdy ve 30. letech, přičemž v těch 20. by měla předcházet roční mise k Měsíci, která ověří naši schopnost dlouhodobě přežít mimo dosah naší zemské kolébky. Ta totiž astronauty na orbitě, čili i posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), chrání svým veledůležitým magnetickým polem a také je z ISS možné relativně rychle sestoupit zpět na pevnou zem, pokud se něco pokazí, nehledě na daleko snadnější dopravu zásob či komunikaci.





Greg Williams z NASA promluvil na Humans to Mars Summit ve Washingtonu D.C. a poskytl informace o prvních dvou fázích, které NASA plánuje pro vyslání lidí na Mars. Už z dřívějších vyjádření víme, že součástí těchto plánů je vybudování jakési základnové stanice, která poslouží jako brána do hlubokého vesmíru - Deep Space Gateway (DSG). Umístěna bude na oběžnou dráhu Měsíce a právě ta bude středobodem zkoušek nových technologií a vůbec schopnosti lidí přežít cestu k Marsu a zpět. Právě od Měsíce by se mělo k Marsu nakonec i startovat.





Astronauti NASA by se tak měli nejspíše v roce 2027 vydat na jeden rok dlouhou misi, kterou stráví především na oběžné dráze Měsíce. Ještě před ní ale proběhne přinejmenším pět kratších misí a z toho čtyři počítají s posádkou, neboť bude samozřejmě potřeba stanici k Měsíci nejdříve dopravit a připravit ji na dlouhý pobyt. Něco podobného, ale pochopitelně bez posádky, pak čeká i Mars, k němuž se lidé nakonec dopraví pomocí lodě DST - Deep Space Transport.

Williams k tomu řekl, že pokud proběhne jednoroční mise u Měsíce v pořádku, pak NASA bude vědět a umět dost na to, aby nakonec vypravila i 1000denní výlet k Marsu. NASA tak interně mluví o tzv. shakedown cruise, čili zkušební plavbě, během níž se obvykle testují schopnosti nových námořních lodí. Jenže slovo shakedown má v angličtině ještě další významy, mezi něž patří i podfuk, takže oficiální označení tohoto podniku se ještě hledá.

Jak se agentuře bude v této snaze dařit, to bude zcela záviset na vývoji raket Space Launch System (SLS), jež budou mít potřebný výkon pro dopravu materiálu k Měsíci a dále. Jenomže SLS se aktuálně potýká s problémy, které znamenají zpoždění plánu jejich vývoje. Vedle toho se musí ještě dokončit vývoj lodě Orion, která je určena pro pilotované i bezpilotní lety a dosud se do vesmíru podívala jen jednou.

Plán je tedy takový, že první fáze nastane už příští rok a skončit má v roce 2026. Zahrnovat bude čtyři pilotované lety k Měsíci, které tam dopraví čtyři klíčové části stanice: napájecí a pohonný modul, obytný modul, logistick/vědecký modul a přetlakovou komoru. Stanice bude také vybavena robotickou rukou, která zajistí do jisté míry autonomii. Fáze dvě začne v roce 2027 dopravou DST k Měsíci pomocí bezpilotního letu a pak už bude na DST dopravena posádka pro roční misi. Na konci 20. let se k Měsíci vyšlou potřebné zásoby, jež si s sebou posádka nakonec poveze na Mars, ale to až v dalším desetiletí.

Williams ale nakonec poznamenal, že celý plán je ještě ve vývoji, takže mohou nastat změny. Záležet bude i na tom, jak dobře se pod taktovkou NASA dohodnou další vesmírné agentury a vlády.

Zdroj: Space
reklama