reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA chce odsunout první misi SLS a Orionu do roku 2019

4.5.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA chce odsunout první misi SLS a Orionu do roku 2019
Moc dobré zprávy k nám nepřicházejí z americké NASA, která chce do roku 2019 přesunout Exploration Mission 1 poprvé nasazující SLS s lodí Orion. Nebere přitom ohledy na to, zda v rámci ní již poletí, či nepoletí lidská posádka.
NASA tak nyní předpokládá, že první opravdová mise SLS a lodi Orion bude přesunuta na rok 2019, což nebude záviset na tom, zda Exploration Mission 1 bude zahrnovat také astronauty (s nimi se ale spíše nepočítalo až do další mise). Důvodem mají být i pokračující problémy s vývojem lodi Orion, což uvedl Bill Gerstenmaier z NASA ve svém dopise pro americkou vládu, dle nějž je dříve stanovené datum listopad 2018 už nedosažitelné. Aktuálně tak NASA vybírá jiný termín již v roce 2019, na což si stanovila lhůtu do konce letošního září.





Konečný termín bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet "řada pokračujících akcí" a připomněl, že tu stále existuje nebezpečí zásahu vyšší moci, jako když v únoru zasáhlo tornádo Michoud Assembly Facility v New Orleans, kde se pracuje na hlavním stupni SLS. Vývoj bude také záviset na přísunu financí.





Zdržení se ostatně očekávalo, neboť už dříve americká GAO (Government Accountability Office) upozorňovala na to, že EM-1 už nemá ve svém plánu téměř žádné časové rezervy, takže stanovený termín je ohrožen. Jak už bylo řečeno, jde také o vývoj lodi Orion. Mluví se především o evropském servisním modulu pro tuto loď, který měl být dle plánu dodán už v lednu, ale nakonec, pokud vše už půjde dobře, bude připraven až v srpnu. Pak bude třeba jej zakomponovat do celku a otestovat, což zabere mnoho dalších měsíců, než výsledná loď bude moci být přepravena do Kennedyho vesmírného centra pro předstartovní přípravu. NASA přitom už dříve říkala, že nedokáže dodržet stanovený plán, pokud Orion do vesmírného centra dorazí po červenci 2018 a aktuálně to navíc vypadá, že servisní modul možná bude připraven až v září, a to není vyloučeno další zdržení.

Zdržení EM-1 pak bude mít pravděpodobně za následek i zdržení mise EM-2, u níž se již automaticky počítalo s lidskou posádkou. Ta byla přitom plánována až na rok 2023. NASA také představila studii týkající se vyslání posádky už v rámci EM-1, ale to by samo o sobě znamenalo zdržení, takže toto rozšíření první mise je nyní ještě více nepravděpodobné.

Na závěr aktuality ještě mohu zmínit, že plánované opětovné ustanovení National Space Council už je na spadnutí. Prezident Trump měl již připravit příslušné vládní nařízení, které tak bude brzy zveřejněno.

Zdroj: Space.com
reklama