reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA chce monitorovat drony pomocí mobilního signálu

6.6.2015, Milan Šurkala, aktualita
NASA chce monitorovat drony pomocí mobilního signálu
S drony mohou být v budoucnu velké potíže. Jak bude jejich počet růst, hrozí větší množství kolizí, vstupů do zakázaných zón. NASA ve spolupráci s operátorem Verizon chce řešit problém mobilním signálem. Svá řešení chystá i Google a Amazon.
Americká NASA hledá cestu, jak monitorovat všechny drony ve vzduchu, tedy nejen ty komerční, ale také ty od běžných uživatelů a nadšenců. Ve hře je několik technologií. Uvažuje se nad radary, ale ty mají problémy v nízkých výškách, ve kterých drony obvyklé létají. Dalšími metodami může být sledování pomocí satelitů a hodně se uvažuje nad klasickým mobilním signálem. Pokrytí je už dnes velmi rozsáhlé a jeden z amerických operátorů Verizon už s NASA na tomto problému spolupracuje.
Není však jedinou společností. Ruku k dílu přikládá i Google a Amazon, který by velmi rád doučoval balíčky pomocí dronů a americká agentura FAA mu zatím spíše jen hází klacky pod nohy. Třeba tím, že operátor musí na komerčně používaný dron pořád vidět, což při doručování nebude možné. Pokud se tedy zprovozní technologie, která mu umožní lety bez přímého dozoru, bude jen rád. Systém by měl mít více funkcí. Předně by měl zamezit, aby se dron ocitnul kdekoli v blízkosti zakázaných zón, kterými jsou např. letiště nebo okolí Bílého domu, jak už se stalo v minulosti.

Dalším úkolem po monitorování pohybu dronů je zamezení kolizím navzájem i kolizím do okolních předmětů. V neposlední řadě by zde NASA ráda viděla funkci, kdy by v případě nepříznivého počasí (např. blížící se bouřka) přinutila dron přistát na zem. Předpokládá se, že koncept společnosti Verizon monitorující drony pomocí mobilního signálu by mohl být zveřejněn v roce 2017 a dokončen pak v roce 2019.

Zdroj: theguardian.com, theverge.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama