reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA dala zelenou pokračování mise New Horizons

4.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
NASA dala zelenou pokračování mise New Horizons
Po úspěšné misi kolem trpasličí planety Pluto pokračovala sonda New Horizons dále do Kuiperova pásu. Agentura NASA nyní potvrdila, že sonda bude pokračovat dále ve svém letu a prozkoumá objekt 2014 MU69.
Po splnění primárních vesmírných misí NASA obvykle zvažuje další použití vesmírných sond. Ty tak mohou provést ještě další užitečné průzkumy. To se týká také sondy New Horizons, která měla prozkoumat trpasličí planetu Pluto, což se jí také s velkým úspěchem podařilo. Po průletu kolem planety pokračovala hlouběji do Kuiperova pásu a otázkou bylo, co se sondou dál.


New Horizons v Kuiperově pásu


Jedním z návrhů bylo nechat ji letět dále do Kuiperova pásu a prozkoumat objekt 2014 MU69. Vesmírná agentura nakonec týmu tohoto projektu povolila pokračování mise a sonda tedy nyní i oficálně míří k 2014 MU69. New Horizons tak v budoucnu patrně přinese další zajímavá fakta a snímky z vesmíru. Cíl nové mise má být dosažen 1. ledna 2019.

Nejde ale o jedinou misi, která byla prodloužena. Celkově jich bylo prodlouženo devět a počítání se s nimi v rozpočtu na fiskální roky 2017 a 2018 (např. vozítko Curiosity na Marsu, MRO, MAVEN,...). NASA také změnila zaměření mise Dawn. Ta měla mířit k asteroidu Adeona, nově by ale měla zůstat u trpasličí planety Ceres.

Zdroj: extrahw.com, nasa.gov
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama