reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Mars Helicopter stále slouží, mise byla prodloužena do září

17.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA Mars Helicopter stále slouží, mise byla prodloužena do září
NASA Mars Helicopter, čili Ingenuity, si měla původně na cizí planetě jen párkrát "poskočit" a maximálně se vydat na kratší výlet, aby na ni rover Perseverance zakrátko zapomněl. Její mise však nekončí. 
NASA Mars Helicopter tak má pozoruhodnou výdrž na to, že jde o malý dron se zcela běžnou elektronikou, který se měl původně předvést jen v pěti leteckých pokusech během jednoměsíční kampaně. Nyní už je Ingenuity na Marsu více než rok (Perseverance s ní přistál 18. února 2021) a za měsíc už to bude rok, co se na něm poprvé proletěla
 
 
Po prvních pokusech začalo být zřejmé, že Ingenuity nemusí posloužit jen jako technologická demonstrace, která prokáže, že je možné na Marsu létat s vrtulovým strojem. Stal se z ní užitečný pomocník samotného roveru Perseverance, který mu hledá cestu i potenciální zajímavé cíle. Ostatně se stejně musí držet poblíž, neboť jej potřebuje jako prostředníka pro komunikaci se Zemí. 
 
Ingenuity přitom nedávno provedla svůj již 21. let, přičemž budou nyní zapotřebí ještě alespoň dva, než bude přelétnuta oblast Séítah a dosažen nový výchozí bod, odkud se bude zkoumat delta kráteru Jezero. Helikoptérka k tomu už dostala nový software, který má vylepšit její letové vlastnosti i bezpečnost. 
 
Nový software bude skutečně zapotřebí, neboť oblast bývalé delty je vyvýšena asi 40 metrů nad dno kráteru, přičemž starý software omezoval letovou výšku na 15 metrů. Jezero má navíc relativně rovný povrchu, ale sama delta je plná útesů, balvanů i pískem naplněných kapes. To představuje nebezpečí nejen pro Ingenuity, ale také pro Perseverance, který však díky kamerám helikoptérky bude mít šanci vydat se co možná nejbezpečnější trasou. Ve hře jsou dvě již předběžně zvolená říční koryta, skrz která se rover může vydat vzhůru. 
 
do výchozí pozice pro další část mise zbývají ještě dva až tři lety 
 
Ingenuity ale nebude sloužit jen jako skaut pro Perseverance. Sama může fotit zajímavé útvary, které se ocitnou mimo operační dosah roveru a také bude pátrat po místech, která by mohla být využita pro přistání nebo naopak následný start mise Mars Sample Return. Ta musí logicky přistát také v kráteru Jezero, neboť právě Perseverance už dávno sbírá vzorky, které budou později vyslány na Zemi. 
 
Příští let proběhne nejdříve 19. března, čili v sobotu a jak ukazuje obrázek nahoře, helikoptérka během něj zatočí ostře doleva. To aby se bezpečně vyhnula kopci, který má v cestě dlouhé cca 350 metrů. 
 
Zdroj: NASA


reklama