reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA podruhé zachytila Měsíc přecházející přes Zemi

14.7.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA podruhé zachytila Měsíc přecházející přes Zemi
Teprve podruhé se můžeme podívat, jak to vypadá, když plně osvětlený Měsíc přechází přes tvář Země. Je tak zachycena jeho odvrácená část, a to díky satelitu DSCOVR amerických agentur NASA a NOAA.
Poprvé jsme se mohli na takové snímky podívat minulý rok, kdy je 16. července pořídila rovněž vesmírná observatoř DSCOVR a její kamera EPIC, která je určena přímo pro sledování Země. Jedná se o observatoř Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) amerických agentur NASA a NOAA, která má na palubě tři hlavní přístroje. První je PlasMag, který měří intenzitu solárního větru pro předpovídání tzv. vesmírného počasí. Dále to je radiometr NISTAR měřící ozáření Země ve vlnových délkách 0,2 až 100 µm, čili od ultrafialového spektra po infračervené a nakonec je tu zmíněná Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) pozorující Zemi jak ve viditelném, tak v ultrafialovém a blízkém infračerveném spektru (NIR) a disponující rozlišením 2048 x 2048 pixelů. Vědci tak mohou studovat a monitorovat ozón, výšku mrakové pokrývky, výskyt aerosolů, atd.





Měsíc se dostal mezi Zemi a DSCOVR teprve podruhé v kariéře této observatoře, takže toho bylo třeba využít. Můžeme se také podívat na celé video, které ale bohužel není tak plynulé, jak bychom si mohli přát:


DSCOVR může snadno vytvořit takovou podívanou, neboť jde o observatoř, která obíhá Slunce společně se Zemí, od níž je vzdálena 1,5 milionu kilometrů v prvním libračním bodu. Ten se pochopitelně vždy nachází právě mezi Sluncem a Zemí, a to v bodě, kde na těleso působí stejná přitažlivá síla z obou stran. Takové těleso tak v podstatě "visí" v prostoru. Brzy do vesmíru, jak doufáme, poletí také James Webb Space Telescope (JWST), nástupce Hubbleova teleskopu, který se zase usídlí v druhém libračním bodu. Ten se nachází také 1,5 milionu kilometrů od Země, ale na opačnou stranu, díky čemuž bude JWST naší planetou částečně chráněn před Sluncem.

Nové snímky byly pořízeny 4. července v době od 00:50 do 04:18 našeho času. Měsíc na nich přechází nejdříve přes oblast Pacifiku a vidět je také Austrálie, přičemž pak se ukáže také Indický oceán, Asie a kousek Afriky.

Zdroj: Astronomy

reklama