reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA si vybrala SpaceX pro přistání na Měsíci

19.4.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA si vybrala SpaceX pro přistání na Měsíci
NASA si sice chystá výkonné rakety SLS i lodě Orion, které budou s to dopravit lidskou posádku až k Měsíci jako rakety Saturn V a lodi programu Apollo. Ovšem obdobu lunárních modulů už sama nechystá.
NASA od začátku plánovala, že v rámci misí programu Artemis se bude přistávat pomocí modulů vyvinutých někým jiným a nyní jsme se dozvěděli, že tuto práci svěří společnosti SpaceX. Právě ta tak postaví nový lunární modul, který bude mít za úkol bezpečně dopravit na povrch Měsíce první Američanku v historii v dvoučlenné posádce. NASA si vedle toho vzpomněla i na nebílé obyvatelstvo USA a plánuje, že v programu Artemis na Měsíc poprvé přistane i první černoch či prostě "person of color", čili ne nutně zrovna černoch. 
 
 
V této době můžeme mluvit ještě o "SpaceX human landing system (HLS)", přičemž hlavní plán je v podstatě stejný jako v programu Apollo. Na cestu v lodi Orion se v tomto případě vydá celkem čtyčlenná posádka, přičemž na měsíční orbitě si do HLS přelezou její dva členové, odpojí se od lodi a snesou se na povrch Měsíce. V rámci první mise pak budou mít asi týden na jeho průzkum, než s HLS odstartují k setkání s Orionem nad Měsícem, aby se celá posádka vydala domů.
 
 
Společnost SpaceX na vývoj HLS dostane celkem 2,89 miliardy dolarů, což samozřejmě není jen bianko šek vystavený na základě slibů. SpaceX už dříve pracovala s experty z NASA a přinesla jako jedna ze tří oslovených firem svůj návrh systému HLS, který musel splnit řadu požadavků, bezpečnostních a jiných standardů. NASA zde pochopitelně značně těží ze svých zkušeností z programu Apollo, takže lze očekávat, že zde mají platit osvědčené postupy. 
 
Ovšem výsledný HLS od SpaceX nebude připomínat slavný lunární přistávací moduly z programu Apollo, neboť půjde o variaci na loď Starship, která je aktuálně překotně vyvíjena v Boca Chica. Dle informací NASA ale i HLS využije motory Raptor a technologii pro kolmé přistání vyvinutou pomocí raket Falcon a lodí Dragon. Ve výsledku půjde o prostornou loď se dvěma výstupy, přičemž výše uvedený obrázek můžeme zatím opravdu brát jen jako umělcovu představu. 


reklama