reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starship SN11 dle Muska explodoval kvůli úniku metanu

7.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Starship SN11 dle Muska explodoval kvůli úniku metanu
Výkony prototypů lodi Starship se postupně lepšily, ovšem pak přišel test verze SN11, která bohužel startovala v mlze, a tak jsme nemohli ani pořádně sledovat, co se přihodilo. Víme ovšem, že explodovala, ale proč? 
Starship SN11 explodovala ve vzduchu a Elon Musk ve svém optimistickém komentáři uvedl, že alespoň kráter po ní je na správném místě. Vysvětlení celé události jsme se ale pochopitelně tehdy ještě nedočkali, a tak jsme nevěděli, z jakého důvodu SN11 ukončila svůj pokus v průběhu zážehu motorů, které už loď několik minut po startu měly navést na měkké přistání. Dle Elona Muska je ale příčina exploze jednoduchá, z jedné trubky unikal metan
 
Starship SN11 se chystá na start
 
Z videa, které velice krátce po zážehu v čase T+ 5:49 zamrzlo, jsou vidět tři motory, z nichž ten zcela vpravo vypadá, že nedokázal správně nastartovat a v jeho oblasti s ukazuje množství kouře či spíše právě unikajícího metanu. Ani tehdy nebyla loď kvůli husté mlze vidět ze země, takže obsluha mohla poté pozorovat už jen to, jak z nebe prší její trosky právě na místě přistání. 
 
poslední záběr na motory SN11
 
SpaceX ale pochopitelně má dostupná data z telemetrie a také pozůstatky lodi, a tak mohl Musk sdělit, že první část letu, čili stoupání a následně i navádění lodi při sestupu probíhalo zcela normálně. Poté se ovšem objevil relativně malý únik metanu v motoru číslo dvě, který se ovšem vzňal a poškodil část avioniky, což způsobilo "tvrdý start" motoru. To znamená, že ve spalovací komoře bylo příliš mnoho paliva a vysoký tlak, což způsobilo následnou explozi motoru a celé rakety.
 
SpaceX nyní pracuje na šesti opatřeních, která mají takové věci v budoucnu zabránit, takže bychom mohli očekávat, že se to bude týkat již prototypu SN12. Dozvídáme se však, že žádný takový nebude a po SN11 bude následovat rovnou verze SN15, která má nabídnout stovky vylepšení týkajících se designu celé lodi, avioniky či celého softwaru a motorů. A co víc, SN15 se má ukázal už velice brzy, a to snad ještě v průběhu tohoto měsíce. 
 
Dalším milníkem ve vývoji Starship bude SN20, která už má dosáhnout oběžné dráhy, ovšem i zde Musk počítá s mnoha pokusy, než dokáže přežít vstup do atmosféry rychlostí 25 Mach a následné přistání. Máme se na co těšit.  


reklama