reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA vyvíjí skleník pro rostliny na Marsu

2.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA vyvíjí skleník pro rostliny na Marsu
I astronauti musí něco jíst a pro budoucí mise na Rudou planetu bude klíčové, aby měli i vlastní zdroje potravy. Z toho důvodu vědci z NASA pracují na vývoji skladného skleníku, ve kterém se budou dát pěstovat rostliny na Marsu.
Není žádnou novinkou, že oči kosmických společností a agentur se upírají k Marsu. I když už nyní povrch Rudé planety brázdí rover Curiosity, NASA plánuje odeslat na Mars i lidskou posádku. Objevují se i odváženější plány, se kterými přichází americký podnikatel Elon Musk se svou společností SpaceX. Musk chce Mars dokonce kolonizovat. To se sice ještě v nejbližších letech nepovede, i přesto se ale objevují projekty, které by lidem na Marsu měly zajistit potřebné věci. Obydlí by mohlo být postaveno z ledu podle projektu Mars Ice Home a jídlo by mohl zajistit tento nafukovací skleník od NASA.

Je jasné, že právě jídlo bude na Marsu jedním z největších problémů. Kosmické lodě totiž nebudou disponovat tak velkým místem, aby mohly nést zásoby potravin třeba na několik let. Na krátkou misi budou zásoby stačit, pro delší pobyt na Marsu by měl posloužit nafukovací vesmírný skleník, který vyvíjí vědci z Kennedyho vesmírného střediska společně s univerzitou v Arizoně.





Skleník bude mít válcovitý tvar a bude k použití nejen na Marsu, ale třeba i na Měsíci. Projekt využívá systém, který napodobuje životní prostředí na Zemi, takže rostliny budou schopné růst mimo naši planetu a astronauti budou moct sklízet úrodu.

Systém bude také pracovat s oxidem uhličitým, který astronauti budou produkovat, a tento plyn zavede k rostlinám. Na oplátku budou rostliny produkovat kyslík, který se bude vypouštět do obydlí pro posádku. Rostliny budou také potřebovat vodu s živinami, která by měla být dovezená ze Země. Pokud by však na Rudé planetě měla být posádka opravdu dlouho, bude třeba zajistit nějaký místní zdroj vody.

Tyto speciální skleníky budou muset být schovány pod zemí, aby byly uchráněny před radiací. Z toho důvodu nepřipadá sluneční světlo v úvahu, astronauti budou muset na své rostlinky svítit speciálními světly.

Vědci prototyp skleníku už vyzkoušeli a rostlinky na ploše o rozměrech 5,4×2,4 metru rostly dobře. Skleníky na Marsu by se velikostně mohly uzpůsobit na pěstování rozdílných plodin, jednotlivé druhy rostlin by také měly své vlastní ideální podmínky. Nyní vědci pracují především na vývoji softwaru, který bude simulovat a kontrolovat prostředí ve sklenících.

Zdroj: engadget.com
reklama