reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA vyvíjí speciální vesmírnou tkaninu

20.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA vyvíjí speciální vesmírnou tkaninu
Do budoucna se plánuje stále více cest do vesmíru, je tedy třeba připravovat odolné vybavení. K tomu má posloužit speciální materiál od Jet Propulsion Laboratory, který byl vyroben pomocí 3D tisku.
NASA se snaží vyvíjet technologie, které lidstvu mohou v budoucnu pomoct při prozkoumávání vesmíru. Pro cesty do hlubokého vesmíru se budou astronauti a jejich lodě muset vybavit. Jet Propulsion Laboratory, která spadá pod NASA, pracuje na mnoha projektech, které se budou v kosmu hodit. Skládací robot od JPL by měl pomáhat sbírat vzorky na Marsu a speciální robotické nástroje by si zase měly poradit s extrémními teplotními podmínkami na ledových měsících. JPL také představila svůj nejnovější projekt, který sází na technologii 3D tisku. Vědci z NASA pracují na vývoji kovové vesmírné tkaniny.

Tato speciální tkanina se dokáže vyrovnat s podmínkami, se kterými je třeba ve vesmíru počítat. Je totiž pevná, skládací, reflexní a také vysoce tepelně odolná. Díky svým vlastnostem by mohla být v budoucnu použita k tvorbě skafandrů pro astronauty nebo pro výrobu různých štítů či izolaci kosmické lodi.

Tým vědců v Jet Propulsion Laboratory vede inženýr Raul Polit-Casillas, který se odmalička pohyboval v blízkosti různých látek a materiálů, jeho matka se totiž živila jako módní návrhářka. 3D tištěná látka od JPL by ale namísto modelek měla oblékat astronauty při cestách do vesmíru.





Tato speciální vesmírná tkanina může mít při průzkumu vesmíru široké použití. Materiál se skládá z malých kovových spojených čtverců a jednotlivé kousky nebyly skládány dohromady. Díky technologii 3D tisku mohl být materiál vyroben rovnou vcelku.

Raul Polit-Casillas dokonce výrobní proces neoznačoval jako 3D tisk, ale jako 4D tisk. Své tvrzení zdůvodňuje tím, že je možné vytisknout zároveň jak geometrii, tak i funkci těchto materiálů. Prohlašuje také, že jeho tým dělá hromadnou výrobu funkcí.

Vesmírná látka má v současné době čtyři funkce, důležitá je její vlastnost tepelné odolnosti. Ta z materiálu společně se schopností odrážet světlo dělá vhodný materiál pro použití ve vesmíru. Praktické je i to, že se dá materiál různě upravovat a skládat, bude jej tedy možné snadno uzpůsobit pro celou řadu aplikací.

Tento materiál by se díky své odolnosti dal konkrétně využít k izolaci kosmických lodí na ledových měsících nebo planetách s extrémní teplotou. Kosmické lodě při průletu vesmírem by zase s tímto materiálem mohly být chráněny před meteoridy.

Pro NASA by multifunkční materiál mohl znamenat především snížení výdajů. Konečná fáze tohoto projektu zahrnuje výrobu speciálního materiálu přímo ve vesmíru, takže by astronauti mohli být méně závislí na Zemi. Plán počítá i s tím, že by kosmonauti mohli recyklovat staré materiály a s pomocí 3D tisku je přeměnit do nových struktur. To by mělo vyřešit problém s nedostatkem zdrojů ve vesmíru.

Zdroj: 3ders.org
reklama