reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zaplatí soukromým společnostem za sběr vzorků z Měsíce

12.9.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA zaplatí soukromým společnostem za sběr vzorků z Měsíce
Americká kosmická agentura NASA oznámila, že hodlá zapojit soukromníky do sběru vzorků z povrchu Měsíce. Tyto sesbírané horniny pak NASA plánuje odkupovat, chce mimo jiné podpořit technologický a vědecký rozvoj.
Národní úřad pro letectví a vesmír hodlá využívat služeb soukromých společností, které se zabývají vývojem kosmických technologií, pro sběr vzorků hornin z Měsíce. Do roku 2024 NASA plánuje na Měsíc vyslat v rámci programu Artemis první astronautku a dalšího astronauta po dlouhé pauze, kterou lidské mise k přirozené družici Země zaznamenaly. Před tím chce ale vesmírná agentura v rámci stejného programu ještě studovat měsíční vzorky. NASA tímto způsobem dle svých slov zamýšlí podpořit novou éru zkoumání a objevů, které by měly být přínosem pro celé lidstvo.
 
 
NASA nyní potvrdila, že má v plánu zaplatit soukromým společnostem za sběr malého množství hornin a vzorků prachu z jakéhokoli místa na povrchu Měsíce. Agentura zároveň uvedla, že je otevřena i spolupráci se zahraničními firmami. Po spolupracujících společnostech bude požadovat fotografie sběru a nasbíraného materiálu a údaje o poloze. Nasbírané vzorky se pak stanou majetkem NASA a agentura je bude moct využívat pro vlastní účely.
 
Cílem NASA je, aby se sběr a převod vlastnictví měsíčních hornin uskutečnil do roku 2024. Protože se rok 2024 a s ním velký milník v programu Artemis rychle blíží, NASA se o Měsíc už nyní hodně zajímá. Nedávno agentura zveřejnila například seznam možného nákladu pro přistání na Měsíci v roce 2022.

Hlavním cílem po opětovném přistání na Měsíci je ale také daleký let na Mars. Program Artemis má představovat odrazný bod pro budoucí dlouhodobý pobyt astronautů na Měsíci, jenž by měl sloužit jako příprava systémů a operací, které budou pro mise do hlubokého vesmíru potřebné. Všechny zkušenosti nabrané při letech, pobytech a misích na Měsíc v následujících letech budou pro cesty na Mars velmi cenné.
 


reklama