reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Největší větrná elektrárna Hornsea 2 začíná s dodávkami elektrické energie

23.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Největší větrná elektrárna Hornsea 2 začíná s dodávkami elektrické energie
Největší světová větrná elektrárna Hornsea 2 sice ještě není dokončená, vygenerovala už ale svou první elektrickou energii. Až bude plně hotová, měla by stačit napájet okolo 1,3 milionu domácností.
Větrné elektrárny jsou jedním z obnovitelných zdrojů, se kterými se počítá do budoucna. Ostatně větrná energie je jedním z velkých cílů Velké Británie i kontroverzního Green Dealu, který pochopitelně zdůrazňuje i potřebu budování úložišť nejrůznějších typů a posílení i propojení infrastruktury, aby se elektrická energie vyrobená na západním pobřeží Evropy dala distribuovat po celém kontinentu. Největší světovou větrnou elektrárnou se stává Hornsea 2, která sice ještě není plně v provozu, ale už byla schopna vyrobit a dodat svou první elektrickou energii.
 
Turbína v Hornsea 2
 
Zatímco Hornsea 1 byla spuštěna loni a má 174 turbín s celkovým instalovaným výkonem 1,2 GW, Hornsea 2 bude mít 165 turbín Siemens Gamesa s výkonem 8 MW (celkový instalovaný výkon elektrárny je tak 1,32 GW). Podle společnosti Orsted to má stačit na napájení 1,3 milionu britských domácností. Elektrárna je umístěna 89 km od britského pobřeží a systém bude obsahovat 373 km kabelů ke stanicím OSS a RCS, od nich dalších 390 km podmořských a 40 km pozemských kabelů, kde se napojí na další stanici v Killingholme. 
 
Připomeňme, že větrným elektrárnám se často vytýká nemožnost recyklace lopatek po ukončení životnosti turbíny. V případě Hornsea 2 to tak asi ještě bude také platit, nicméně právě Siemens Gamesa má být jako první turbína mít recyklovatelné lopatky. Připomeňme, že tisková zpráva ze září už tehdy zmiňovala, že v dánském Aalborgu bylo vyrobeno prvních šest takových lopatek RecyclableBlade. Ty budou instalovány v německé elektrárně Kaskasi, která má začít vyrábět energii v roce 2022. Velmi oblíbený argument proti větrným elektrárnám tak postupně může přestat platit.
 
Dá se předpokládat, že jejich použití se bude rozšiřovat a možná se jich dočkají i připravované další verze Hornsea. Hornsea 3 už byla schválena v loňském prosinci, Hornsea 4 je zatím v plánovací fázi. Připomeňme však, že Hornsea 2 nebude nejvýkonnější větrnou elektrárnou na dlouho. U Velké Británie má v roce 2026 být spuštěna i elektrárna Dogger Bank, která má po spuštění všech tří fází A, B a C nabídnout kombinovaný výkon 3,6 GW. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama