reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Několik novinek kolem Windows 10: nové univerzální aplikace atd.

18.12.2015, Michal Hala, aktualita
Několik novinek kolem Windows 10: nové univerzální aplikace atd.
Za posledních pár dnů se urodilo zase pár novinek kolem Windows 10. Několik významných společností představilo své univerzální aplikace, desítky míří s nadějí do Číny, kde jim Microsoft umetá cestičku, co jen může, a ještě se odehrálo pár dalších záležitostí.
V oblasti univerzálních aplikací se objevilo několik vlaštovek, které sice ještě nevěstí jaro, ale lehký náznak přijetí konceptu by to být mohl. Univerzální aplikaci předně vypustil Uber a pokud se podíváte na obrázky níže, tak nejvíc zajímavé na celé věci je velmi hezké přizpůsobení UI buď mobilu, nebo PC či tabletu. Takže když se chce, tak to evidentně jde.


Univerzální aplikace Uber na tabletu/PC


Univerzální aplikace Uber na mobilu

Univerzální aplikaci uvedl i Wall Street Journal, což nejsou zrovna malé noviny. On to je vlastně spíš upgrade předchozí aplikace, ale podstatné je, že Microsoft si udržel další významnou značku. Univerzální aplikaci uvolnila také Pandora, což je celkem významný hráč na poli streamování hudby. Některé zahraniční zdroje píší v tom smyslu, že univerzální aplikace začínají chytat vítr do plachet. Já bych nebyl tak optimistický, ale jistý příznak – zatím mírného – nástupu to být může.

Další novinkou je situace Microsoftu v Číně. Ten tam už dříve uzavřel partnerství se sociální sítí Tencent, společností Qihoo 360 zaměřenou na internetovou bezpečnost a nemohl samozřejmě chybět jeden z největších čínských IT hráčů Lenovo. Cílem byla a je podpora nástupu Windows 10 v Číně, kde je logicky obrovský potenciál pro upgrade i pro prodej nových zařízení. Dalším velkým partnerem je už nějakou dobu i čínský dominantní vyhledávač Baidu (jakýsi místní Google).

A nyní přibyl v zemi draka nový joint venture (společný podnik) C&M Information Technologies, který se má zaměřit na licencování, úpravy, nasazení a podporu a servis pro Windows 10 v čínské veřejné správě i ve státem vlastněných podnicích například v energetice, telekomunikacích či dopravě. Microsoftu se možná v Číně začíná blýskat na lepší časy, protože ještě nedávno to vypadalo podstatně hůř.

Čínskou vládu prý loni naštvalo ukončení podpory Windows XP a údajně zakázala upgrade na verzi 8. Jisté je každopádně to, že byl vytvořen vizuální klon Windows XP nazvaný Neokylin, který je založený na Linuxu. Ten začal být celkem intenzivně implementován (psali jsme o tom v září tady). Tak mě napadá, nakolik to bylo míněno vážně a nakolik to byl varovný prst pro Microsoft, ale teď už to vypadá, že Windows 10 nejsou v Číně tak úplně bez šancí. Možná čínské vedení uspokojilo vysoké zapojení místních firem, kdo ví. Koneckonců čínská mentalita je dost specifická.


GUI systému Neokylin

Další novinkou je, že mobily se staršími verzemi Windows Phone letos nedostanou slibovaný bezplatný upgrade na Windows 10 Mobile. Došlo k jeho odložení někam na počátek příštího roku. Ve světle stažení poslední aktualizace pro mobilní verzi desítek a ve světle poměrně četných kritických připomínek k jejich dosavadní stabilitě bych to ale hodnotil jako docela rozumný krok ze strany Microsoftu. Lepší později a lépe, než brzy a špatně. Možná, že v Redmondu začínají dostávat rozum a přestávají zbytečně spěchat jako v případě uvedení Windows 10, Edge apod.

No a poslední věcí je včerejší kumulativní update KB3124200, který povýší build Windows 10 na 10586.36. Podle Microsoftu nabízí „zlepšenou funkčnost Windows 10 verze 1511“. Já jsem ho nainstaloval a zatím jsem žádné viditelné pozitivní změny nezaznamenal. Ale naštěstí ani žádné problémy – všechno běhá úplně stejně jako dřív.

Zdroj: Microsoft, Thurrott (1, 2), WinBeta, ZDNet
reklama