reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Někteří uživatelé Maců s Apple M1 si stěžují na vysoké opotřebení SSD

25.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Někteří uživatelé Maců s Apple M1 si stěžují na vysoké opotřebení SSD
SSD mají omezenou životnost danou množstvím přepisů jednotlivých buněk. Někteří uživatelů Maců s procesorem Apple M1 reportují nebývale vysoký počet přepisů, což by mohlo znamenat brzkou smrt napevno připojených SSD.
Procesory Apple M1 jsou oceňovány za vysoký výkon i nízkou spotřebu. Někteří uživatelé počítačů s tímto procesorem si ale stěžují na vysoké opotřebení SSD. Problémem je především to, že SSD jsou v případě Maců napevno připevněná k základní desce a nelze je vyměnit. Smrtí SSD tak končí celý počítač. Otázkou nicméně je, jak závažný je to problém, nakolik jde o chybu systému a nakolik jen o přehnané používání.
 
Apple Mac Mini
 
Jeden z prvních výsledků, který se objevil na internetu a spustil celou "kauzu", ukázal 150 TBW na 2TB SSD po 2 měsících používání. To znamená, že každá buňka už byla přepsána zhruba 75krát, a to je poměrně hodně. To také současně znamená zhruba 2,5 TBW denně (1,25 přepisu celého 2TB denně), tedy necelých 30 MB/s, pokud bychom předpokládali použití 24/7. V tomto případě šlo ale o velmi náročné využívání, kdy patrně nedostačuje ani větší 16GB RAM a počítač častěji swapuje. 2TB SSD mají obvykle životnost mezi 1000 až 3500 TBW, což by znamenalo, že by u tohoto uživatele mohl odejít po 1-4 letech používání.
 
Další výsledek na internetu dokonce na 512GB SSD naměřil 250 TBW, tedy okolo 500 přepisů při velmi náročném použití. To už by mohla být životnost SSD jen v řádu měsíců a je otázkou, proč bylo dosaženo tak obrovského množství přepisů za tak krátkou dobu. Např. v redakci HotHardware mají jen 256GB verzi (navíc jen s 8 GB RAM) a za celou dobu 4 měsíců zaznamenali jen 2,8 TBW, tedy 11 přepisů. Je tak možné, že s běžným použitím nemají Macy problémy, ale při vysokém obsazení integrované paměti RAM se projeví swapování, jež je nejspíš agresivnější, než by mělo být.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama