reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nervydrásající štědrodenní odpoledne, NASA zve na start Webbova teleskopu

20.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Nervydrásající štědrodenní odpoledne, NASA zve na start Webbova teleskopu
Po celé řadě odkladů vychází datum startu Vesmírného teleskopu Jamese Webba na letošní Štědrý den a naštěstí tedy ne na večer, alespoň ne v našem časovém pásmu. NASA už zve na start, který by se tak už neměl odkládat. 
Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST) či prostě Webb, je už v podstatě přichystán na kosmodromu evropské ESA v Kourou, Francouzské Guyaně, odkud vzlétne pomocí rakety Ariane 5. Dříve byl start plánován na 22. prosince 2021 ve 13:20 našeho času, ale nedávno došlo k dalšímu odkladu kvůli jistým problémům s komunikací mezi teleskopem a raketou Ariane 5. Tyto problémy se už ale evidentně také podařilo vyřešit, neboť NASA už zve veřejnost s konkrétním časem startu. 
 
 
Snad již konečný termín tak zní 24. prosince v 7:20 EST, čili ve 13:20 CET. O Štědrém dnu se tak ještě před večeří budeme moci usadit a podívat se na to, jak proběhne start Webbova teleskopu na cestě k 2. libračnímu bodu (L2) vzdálenému cca 1,5 milionu kilometrů od Země. Webb tak bude téměř čtyřikrát dál než Měsíc, čili bude v podstatě nedosažitelný a nebude možné k němu vyslat servisní misi tak jako k Hubbleu. 
 
Je tak třeba doufat, že JWST bude fungovat a především že se dokáže správně rozložit na cestě k L2. Nervydrásající tak nebude ani tak samotný start, ostatně Ariane 5 jsou vysoce spolehlivé rakety, ale půjde spíše o to, co tímto startem započne, a sice několikatýdenní let, během nějž se bude rozkládat primární zrcadlo, vystavovat rameno se sekundárním zrcadlem, rozvinovat tepelný štít, antény a celá řada dalších částí. Vše přitom musí fungovat aby NASA nakonec nezjistila, že za 10 miliard dolarů postavila během 24 let jen hromadu vesmírného šrotu. 
 


- průměr zrcadel teleskopů Hubble a JWST: 2,4 vs. 6,4 metru -
 
Start budeme moci jako obvykle sledovat na NASA TV, případně je tu FacebookTwitter,
 YouTubeTwitch a Daily Motion. Na zítřejší den má NASA naplánován ještě briefing pro média a v pátek cca 30 minut po startu odstartuje zpravodajská konference. Tak doufejme, že technika i počasí tentokrát nezklame.  


reklama