reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nintendo Switch: mobilní a domácí herní konzole v jednom

20.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Nintendo Switch: mobilní a domácí herní konzole v jednom
Nintendo dnes ukázalo světu svou herní konzoli Switch, která byla donedávna známa pod kódovým označením NX. Na cestách ji lze používat jako herní tablet, doma po vložení do doku připojeného k TV jako klasickou konzoli. Zajímavě je vyřešen také ovladač.
Nintendo oznámilo plány na svou novou herní konzoli už v loňském roce, postupně se na internetu objevovaly střípky informací o jejím provedení, obsahu i komponentech. Dosud byla známa pod kódovým označením Nintendo NX, ale na trh se dostane pod názvem Nintendo Switch. Dnes společnost svou novou konzoli poprvé formálněji představila, i když mnoho podrobností neprozradila. Většinu toho, co víme z oficiálních zdrojů, pochází ze zveřejněného videa na YouTube. Nintendo se rozhodlo zvolit koncept konzole, který můžeme označit jako hybridní. Majitelé si tak budou moci zahrát stejné hry na cestách i v pohodlí domova.





Základem je relativně tenký tablet s přibližně sedmipalcovým displejem o neznámém rozlišení, který výrobce označuje jako „Switch Console“. V něm jsou integrovány veškeré komponenty. Po příchodu domů stačí tablet vložit do dokovací stanice „Switch Dock“, která už je jako běžná herní konzole připojena k televizoru. Velmi nápaditě vyřešilo Nintendo ovladač s názvem „Joy-Noc“. Skládá se ze dvou částí, které se při mobilní hraní připojí na obě strany tabletu, během domácího hraní se z nich pomocí centrální části vytvoří jeden velký bezdrátový gamepad. Třetí možností je využívat obě části jako dva samostatné ovladače, což se může hodit především na cestách, jelikož lokální multiplayer je podporován i v tabletovém režimu. A pokud by někomu nevyhovoval nezvykle tvarovaný gamepad dodávaný v základu, nabídne Nintendo také „Pro Controller“, který se více podobá ovladači z PlayStationu či Xboxu.





Co se týče obsahu, slibuje Nintendo dostupnost svých vlastních her, stejně jako titulů od vývojářských studií jako Activision, Atlus, Bethesda, Capcom, EA, Epic Games, Konami, PlatinumGames, Square Enix, Take-Two nebo Ubisoft. Přímo ve zveřejněném videu lze zahlédnout ukázky z řady her, mimo jiné The Elder Scrolls V: Skyrim, NBA 2K, Mario, Mario Kart či Splatoon. Hry by měly být distribuovány jak digitálně, tak pomocí nových verzí tradičních cartridgí. Jednu z nich lze na videu spatřit, svou podobou připomíná micro SD kartu. Výrobce prozatím nezveřejnil podrobnosti o použitém hardwaru, víme pouze o procesoru Nvidia. Podle dřívějších neověřených spekulací by se mělo konkrétně jednat o čip Tegra X1 složený ze čtyř jader Cortex-A57 na frekvenci 1,9 GHz. Pro hraní her v rozlišení 900p při 60 fps, jak mělo Nintendo v úmyslu, to bude stačit.


Nintendo Switch se na trhy po celém světě dostane v březnu příštího roku. Do té doby snad výrobce zveřejní další podrobnosti o své nové konzoli, kromě hardwarové výbavy třeba také cenu.

Zdroj: Engadget.com
reklama