reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nízkonákladový robot je určen na odstraňování nevybuchlé munice

1.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Nízkonákladový robot je určen na odstraňování nevybuchlé munice
Robotika nachází své uplatnění v oborech, které jsou pro člověka příliš nebezpečné. Vědci z americké univerzity pracují na vývoji strojů, které pomohou při likvidaci nevybuchlé munice v Kambodži i jiných zemích.
V Kambodži od šedesátých let minulého století probíhal válečný konflikt a do dnešních dnů ve státě zůstalo velké množství nevybuchlého střeliva. V Kambodži je tak nyní více než 4 500 kilometrů čtverečních území kontaminováno nebezpečnou nevybuchlou municí. A to představuje pro zemi velký problém, protože mnoho lidí je zraněno či zemře při nehodách spojených se starým válečným střelivem. Například od června 2012 v Kambodži utrpělo újmu na zdraví 64 121 osob.

Nevybuchlou munici je třeba likvidovat, ale není to jednoduché. V rozvojových zemích, jako je Kambodža, nemají často pyrotechnici přístup k drahým vojenským robotům, kteří by jim s vykonáváním této činnosti pomáhali. Stává se tak, že se nezřídka dostávají do velmi rizikových situací. Aby toto riziko nemuseli podstupovat, tým z Villanova University pracuje na vývoji levného robota s ramenem, který pomůže při odstraňování nevybuchlé munice.





Univerzita navázala spolupráci s humanitární organizací Golden West Humanitarian Foundation a pustila se do vývoje robota, který nebude tak drahý, takže si ho země jako Kambodža budou moct dovolit. Konečná prodejní cena by neměla přesáhnout hranici 10 000 dolarů, což je v přepočtu přibližně 256 000 korun.

Důležitý je i fakt, že komponenty by měly být lokálně dostupné, nebo alespoň snadno sehnatelné. Pokud se totiž něco pokazí, je třeba zajistit, aby mohl být robot včas opraven a nemusel se kvůli tomu někam složitě odvážet. To by mělo zejména snížit náklady na opravu. Tento bod tým z Villanova University, který na projektu pracuje od roku 2013, splnil. V roce 2015 byly také s prototypem provedeny testy přímo v terénu v Kambodži.

Robot je zároveň navržen tak, aby nezabíral příliš mnoho místa. Je totiž důležité, aby ho unesly dvě osoby a aby se dal na místo potřeby rychle převézt. Ovládací rozhraní bylo navrženo tak, aby robota mohli ovládat i uživatelé, kteří předtím nemohli podstoupit dlouhé školení.

Od konce roku 2016 se Villanova University snaží najít sponzory, kteří pomohou s uvedením robota na trh. Poté by měl tento robot zlepšit podmínky při odstraňování nevybuchlé munice nejenom v Kambodži, ale i v jiných zemích, kde je to potřeba. Nášlapné miny mohou pomáhat lokalizovat a likvidovat i speciální drony.

Zdroj: phys.org
reklama