reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua na Computexu a její novinky

1.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Noctua na Computexu a její novinky
Je dobré vědět, že rakouská Noctua stále pracuje na vylepšení svých chladičů, ventilátorů, jejich ložisek a na dalších novinkách, na které se nyní podíváme. S čím se tedy Noctua mohla letos pochlubit?
V prvé řadě firma představila své studie a pokusy ohledně materiálů a tvarů žebroví chladičů. Experimentuje s dvojitým žebrovím, kde jsou primární a sekundární části žeber, jež jsou trošku posunuty, a lépe se tak vystavují proudícímu vzduchu. Cílem je také minimalizovat tvorbu turbulentního proudění v nežádoucí podobě, aby se docílilo nízké hlučnosti.





Pak tu jsou také na obrázku znázorněné drážky v žebroví, díky nimž se má do proudícího vzduchu lépe předávat tepelná energie, a to díky vířivému pohybu v prohlubních, zatímco jejich šikmé uspořádání prý zase zajistí širokopásmový akustický profil, který tak moc neruší jako izolované a trvalé tóny.

Dále Noctua zkouší přínos proražených otvorů v žebrech, jimiž může proudit vzduch vertikálně, ale to není vůbec nic nového. Vzpomenout si můžeme na letitou sérii chladičů Highriser od společnosti Thermalright. A nakonec tu jsou namísto proražených otvorů jako alternativa pouhé oblé výstupky, které trošku naruší proudění vzduchu, zvlní jej, což také slibuje kvalitnějí přenos tepla do vzduchu.





Co se týče nových materiálů, Noctua zkouší využití kompozitu z hliníku a mědi, který zajistí rychlejší šíření tepla v žebrech od heatpipe a také se počítá s pájením přímo měď na měď, čili neponiklovaných dílů, a to rovněž pro lepší vlastnosti při vedení tepla.

Průmyslníky budou zajímat ložiska SSP (Self-Stabilising Polymer), které Noctua vyvíjí pro své ventilátory řady industrialPPC a slibuje, že budou odolné vůči chemikáliím, nebudou korodovat a vydrží pracovat při teplotě až 200 °C. Vypadá to, že Noctua se chce na trhu s průmyslovými ventilátory opravdu prosadit.





Podívejme se ale už na hotové nové produkty, jako je 200mm ventilátor A-Series s odlehčenou strukturou, odolnější osou a většími ložisky SSO2, což se při takové velikosti jistě hodí. AAO, Stepped Inlet Design (schodovitý náběh vzduchu na rámečku), vnitřní mikrostruktury nebo kanálky FAC jsou již známý standard. Vedle toho se představí další model z A-Series, a to 140mm ventilátor s tloušťkou 15 mm s posíleným nábojem.





Dále tu máme novou generaci 120mm ventilátoru A-Series s dlouhými a zahnutými lopatkami, jejichž tvar se bude hodit především pro nasazení s radiátory vodního chlazení a vůbec s chladiči, takže jde o vysoký statický tlak. Noctua také slibuje jemné vyladění, díky němuž bude mezi lopatkami a rámečkem jen minimu místa nebo kovem posílený náboj ventilátoru. Tento model bude i ve verzi s tloušťkou 15 mm, jež už bude mít o dvě lopatky méně, takže ty budou celkově mnohem řidší a pak tu máme sérii 80, 70 a 60 mm tenkých ventilátorů A-Series s průsvitným tělem.





Poslední ventilátorovou novinkou je 40mm kousek A-Series s tloušťkou 20mm, jenž bude nabízen v 5V i 12V verzích s nebo bez PWM.





Noctua již pochopitelně myslí na budoucí procesory jako Skylake-E/EP a připravuje pro ně příslušný chladič, který půjde namontovat na socket LGA 3647. A nejen to, bude určen také pro budoucí platformu s procesory Opteron pro socket AMD SP3.

Pokud máte dobře fungující chladič Noctua, který budete chtít využít případně i s procesory AMD Zen (nebo APU Bristol Ridge), pak vás jistě potěší, že firma si připravuje nový montážní mechanismus, s jehož pomocí si budete moci i deset let starý chladič namontovat na socket AM4. A jako obvykle bude tento mechanismu k dispozici zdarma, pokud prokážete, že vlastníte vhodný hardware.





Nakonec se můžeme podívat na nový nízkoprofilový chladič L-type založený na NH-L12 a vybavený tenkým 120mm ventilátorem A-Series, který také patří mezi jmenované novinky.

Novinek je dost a je znát, že Noctua ani v uplynulém roce nezahálela.

Zdroj: TZ Noctua
reklama