reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NordicTrack znemožnil zákazníkům instalovat si aplikace na běžecké pásy

29.11.2021, Jan Vítek, aktualita
NordicTrack znemožnil zákazníkům instalovat si aplikace na běžecké pásy
Začali prodávat zákazníkům chytré běžecké pásy za tisíce dolarů, ale ti si na ně začali instalovat aplikace dle libosti. Reakce firmy NordicTrack nebyla zrovna přívětivá, na řadu přišla aktualizace, která to zákazníkům znemožnila. 
Zatímco Apple pod tlakem veřejnosti a hnutí lidí žádajících právo na opravu začal uvolňovat své restrikce, máme tu jinou společnost, které se nelíbí, když si zákazníci se svým poctivě zakoupeným produktem dělají, co se jim zlíbí. Jedná se o instalaci aplikací na běžecký pás X32i v ceně kolem čtyř tisíc dolarů (u nás od 110 tisíc), který je vybaven velkou obrazovkou a počítačovým systémem. 
 
 
Zákazníci si tak na svůj běžecký pás instalovali třeba aplikaci Netflixu, aby mohli při běhu na 32palcovém displeji sledovat své oblíbené a také zaplacené seriály, ale nová aktualizace to znemožnila, jak uvádí Ars Technica.
 
Pásy od NordicTrack totiž nutí zákazníky k tomu, aby si platili za software dodávaný mateřskou společností iFit, čili sledovat videa pomocí jiných aplikací nebo z externích zdrojů je znemožněno. Ovšem zákazníci se zakrátko dozvěděli o způsobu, jak si systém odemknout, čili jak si zajistit přístup přímo k systému Android, na němž běží příslušná nástavba. Stačilo desetkrát ťuknout na dotykový displej, počkat sedm sekund a opět desetkrát ťuknout. Pak už bylo možné si do Androidu doinstalovat potřebné aplikace nebo se jen prostřednictvím prohlížeče připojit k dalším službám. 
 
Způsob odemknutí systému přitom ani nebyl zrovna tajný a uváděly ho i stránky samotné společnosti iFit (odkaz je již nefunkční). Čili se nedá mluvit o tom, že by si výrobce způsob pro odemknutí systému chránil, jako spíše asi o to, že najednou zjistil, že jej lidé začali běžně využívat a pak si už moc nechtějí kupovat videa s běžeckými trasami, jimž se přizpůsobuje náklon pásu. 
 
Lidé zvyklí sledovat videa z YouTube, Netflixu a jiných služeb jsou nyní pochopitelně naštvaní a patří mezi ně i ti, kteří využívali videa od iFit, ale nechali si je přenášet na velkou obrazovku, což nová aktualizace také znemožnila, stejně jako znemožnila komunikaci prostřednictvím Zoomu.
 
Reakce firmy NordicTrack se přitom dala očekávat a ano, týká se samozřejmě bezpečnosti. Mluvčí uvádí, že ta je pro výrobce velice důležitá, neboť tato zařízení mají více pohyblivých částí a bylo také uvedeno, že X32i nebyl nikdy inzerován jako stroj, který nabízí přístup k jiným aplikacím. 
 
V každém případě se NordicTrack tímto krokem ocitl přímo uprostřed mely zvané "právo na opravu", i když v tomto případě se dá mluvit spíše o právu na svobodné využití hardwaru. Na jednu stranu přitom lze chápat frustraci zákazníků, kteří si pořídili drahý produkt třeba právě kvůli velké obrazovce, kterou nyní nemohou využít tak, jak by chtěli. Na druhou stranu ale ve světě spotřební elektroniky není nijak výjimečné, že systém má jistá a mnohdy velice zásadní omezení. Platí to třeba i pro herní konzole. 
 
Aktuálně mají majitelé NordicTrack X32i asi jedinou reálnou možnost, jak si obnovit potřebnou funkcionalitu. Mohou na routeru znemožnit přístup k serverům, odkud se stahují aktualizace a zařízení resetovat do továrního nastavení. Pak sice získají poměrně starý systém, ale ten lze odemknout.  


reklama