reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NortonLifeLock nejspíše koupí český Avast, vznikne bezpečnostní gigant

11.8.2021, Jan Vítek, aktualita
NortonLifeLock nejspíše koupí český Avast, vznikne bezpečnostní gigant
Společnosti Norton a Avast jsou ve světě bezpečnostních technologií dobře známy, ovšem brzy je už asi budeme znát jako jednu velkou společnost a kdo ví, co zbyde po českém Avastu. NortonLifeLock totiž získá jeho veškeré akcie. 
NortonLifeLock tak ve formě hotovosti a nově vydaných akcií za Avast zaplatí přibližně 8,6 miliardy dolarů, a vznikne tak jedna velká společnost, která bude patřit mezi šest největších firem působících v IT bezpečnosti, alespoň dle jejich tržní kapitalizace. 
 
 
Vincent Pilette, CEO NortonLifeLock, se tak již těší na více než 500 milionů uživatelů, které spojení obou firem přinese. Vyjádřil se samozřejmě také Ondřej Vlček, výkonný ředitel Avastu, dle nějž bude výsledná společnost moci lépe reagovat na rostoucí globální hrozbu kyberútoků.
 
V této době se mluví především o nebezpečí ze strany ransomwaru, jehož autoři se už dávno neorientují na běžné uživatele, od nichž dříve lákali menší sumy za dešifrování dat. Nyní využívají všemožné způsoby, jak ransomware dostat do systémů velkých firem, ale klidně i nemocnic, od nichž pak požadují zaplacení vysokých částek. 
 
Dále to mohou být armády botnety zotročených zařízení používaných k různým účelům a nebo prosté krádeže dat, kdy útočníci následně hrozí jejich zveřejněním či prodejem, pokud původní majitel nezaplatí, což letos potkalo i autory herního Zaklínače a Cyberpunku 2077.
 
Jde zkrátka především o peníze a do toho už také plně promlouvají kryptoměny, které představují jednak vhodný způsob platby výkupného, anebo také samotný cíl pro útočníky, kteří mohou vysát účty lidí třeba z kryptoměnových burz a nemusí se vůbec zabývat nějakým vydíráním.
 
Dle firmy Avast zatím probíhají se zástupci Nortonu rozhovory, takže oficiálně ještě není vše dohodnuto. Ovšem pokud už Avast takto reagoval, mělo by to znamenat, že dohoda byla prakticky uzavřena. Podrobnosti o celé akvizici ale teprve budou oznámeny. 
 
Zdroj: WSJ 


reklama