reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zdrojový kód Cyberpunku 2077 už byl údajně prodán v aukci

12.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Zdrojový kód Cyberpunku 2077 už byl údajně prodán v aukci
Bylo zřejmé, že hackeři, kteří napadli firmu CD Projekt a ukradli jí zdrojové kódy několika her včetně Cyberpunku 2077 i REDenginu, si nakonec přijdou na své v každém případě. CD Projekt vyjednávat odmítl, takže nastoupila druhá možnost. 
Už včera jsme se dozvěděli, že hackeři skutečně mají v ruce citlivá data firmy CD Projekt, neboť zveřejnili zdrojové kódy i assets (grafiku, modely, skiny a jiná herní data) titulu Gwent. Dohromady to bylo několik desítek gigabajtů dat a Gwent byl jako spíše méně populární karetní hra vycházející ze světa Zaklínače logickou volbou, jak ukázat zuby. 
 
 
Cyberpunk 2077 je ale poněkud jiná liga a ten si hackeři už pochopitelně ponechali pro vlastní obohacení. CD Projekt nejdříve dostal výzvu k jednání o výkupném, o nic takového ovšem nestál. Čili přišlo to, co se dalo očekávat a zdrojové kódy Cyberpunku 2077 a nejspíše rovněž i herní assets byly nabídnuty v aukci a jak se dozvídáme, byly už nejspíše vydraženy, jak uvádí server The Verge, a to za neuvedenou sumu.
 
Oznámeno bylo pouze to, že zaplacená suma (nejspíše v Bitcoinech) byla uspokojivá a dle společnosti Kela zabývající se kyberbezpečností začínala aukce na (v přepočtu) na milionu dolarů a cena "kup hned" byla sedm milionů. 
 
 
Vzhledem k anonymitě Bitcoinu se těžko kdy dozvíme, kdo a za kolik si příslušná data koupil, leda by to vyplynulo na povrch později jiným způsobem. Lze se tak jen dohadovat, k čemu je kdo bude moci použít. Vedle toho ani není jisté, co vše bylo v rámci aukce vůbec prodáno, ale je možné, že to bylo úplně vše, co hackeři získali a dosud nezveřejnili, čili vedle uvedeného Cyberpunku 077 také Thronebreaker: The Witcher Tales, The Witcher 3 plus jeho RTX verze, kopie interních dokumentů a také REDengine. 
 
Samotný CD Projekt tento vývoj událostí ještě nekomentoval. 


reklama