reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové ovladače pro GeForce sbírají pro NVIDII data

7.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Nové ovladače pro GeForce sbírají pro NVIDII data
Server Major Geeks o uběhlém víkendu odhalil, že nové ovladače pro grafické karty GeForce využívají funkci, která dokáže o daném systému sbírat jistá data a odesílat je právě NVIDII. Funkce je ve výchozí podobě vždy zapnuta.
Není vůbec zřejmé, zda bychom se měli vůbec znepokojovat, protože nebylo zjištěno, jaká data se o našem systému sbírají a odesílají, takže se mluví obecně o "telemetrii". Tato funkce je ale vždy zapnuta a při instalaci ovladačů nemáme k dispozici možnost, jak ji deaktivovat. To ale nakonec lze a celkem snadno.





Mnoho lidí je na takovéto praktiky háklivých a aktuálně se asi nejvíce řeší sledovací funkce, které obsahují Windows 10. Pokud tento systém ponecháme ve výchozím nastavení, jaké pro nás zvolil Microsoft, pak o našem způsobu využití počítače systém sbírá mnoho dat, která jsou velmi cenná třeba pro zacílení reklam. Microsoft se přitom snaží mluvit spíše o poskytování zpětné vazby a dat nezbytných ke správné diagnostice běhu systému.

Proč se NVIDIA rozhodla takovou věc do svých ovladačů zařadit, to není zcela zřejmé. Můžeme ale leccos usoudit dle toho, v jakých částech se telemetrické či prostě nepotřebné funkce skrývají. Je to jednak Task Scheduler, pak Nvidia Wireless Controller a nakonec ShadowPlay. V prvém případě by mělo jít o prosté nahlašování chyb a zasílání surových dat v případě chybného běhu programů, ale nikdo neví, co vše si NVIDIA nechává zasílat. V ostatních dvou případech už jde jen o využití bezdrátového gamepadu a hardwarově akcelerovaného videa, přičemž tyto funkce můžeme s klidem vypnout, pokud nic z toho nevyužíváme, aby nám zbytečně nezabíraly hardwarové prostředky.

Pokud se ale chcete alespoň podívat na to, o co jde, můžete si stáhnout software Microsoft Autoruns a spustit jej nejlépe jako administrátor. Na přiloženém obrázku už vidíte, čeho se to týká, přičemž nejdříve bude vhodné si nechat vyfiltrovat ty pravé záznamy pomocí klíčového slova "nvidia".

Zdroj: Major Geeks
reklama