reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Reklamy ve Windows 10: jak se jich zbavit?

7.10.2016, Jan Vítek, návod
Reklamy ve Windows 10: jak se jich zbavit?
Pro Microsoft už nejsou příjmy z prodejů operačních systémů tak důležité jako kdysi. Firma se více orientuje na služby a do toho přímo spadají i příjmy z reklamy a propagace vlastních služeb. Uživatelé ale pochopitelně nechtějí systém prošpikovaný reklamami.
Kapitoly článku:
Reklamní aplikace a jiné prvky však v poslední době nezasáhly jen uživatele nejnovějších Windows 10. Ti, kteří se rozhodli zůstat u Windows 7 nebo Windows 8.x, se museli potýkat s aplikací GWX (Get Windows 10), jež v prvním roce kariéry Windows 10 neúnavně nabízela upgrade na ně. Tyto snahy jsme ostatně pokryli už v jedné starší aktualitě, přičemž dnes už můžeme říci, že aplikace GWX je minulostí. Ne tak ale jiné snahy Microsoftu prosazovat své produkty.





Dříve jsme se také dívali na to, jaké nové způsoby pro propagaci různých aplikací Microsoft vymyslel. Jeden z nejviditelnějších případů počítá s využitím reklamních dlaždic, které přímo ve Start Menu uživatelům nabízí různé aplikace pro zakoupení a stažení z Windows Store. Microsoft se přitom rozhodl, že Start Menu takovýchto dlaždic nabídne až 10.

S postupným rozšiřováním Anniversary Update, velké výroční aktualizace, se objevil také jiný přetrvávající problém. Jde o občasné resetování nastavení reklam a jiných s nimi souvisejících voleb, což lze vydávat za chybu, ale přinejmenším velice podezřelou chybu. Může se vám tak přihodit, že nová aktualizace systému vrátí řadu nastavení do výchozího stavu, respektive do takového, který je v souladu se záměry Microsoftu. Může se tak objevit nabídka v oznamovací oblasti, která se bude snažit udat třeba kancelářský balík Office, ve Start menu se najednou ukáží reklamní dlaždice a pak tu jsou i věci, které na první pohled vidět nejsou.





Vzhledem k tomu, že řada uživatelů provedla potřebná nastavení při prvotní konfiguraci systému, ani nemusí vědět, kde se co nastavuje. Navíc jde o různě rozházené položky, jež znějí často docela nevinně, takže my se dnes podíváme na to, o co všechno jde a jak se toho zbavit.





Je třeba předem říci, že mezi různými jazykovými verzemi existují rozdíly i v tomto ohledu. Stejně jako v české verzi systému nemáme k dispozici asistentku Cortanu, tak nám Microsoft zatím ani nenabízí možnost zobrazovat na zamykací obrazovce "zábavná fakta, tipy, triky" a jiné věci. Jinými slovy, propagační materiály. Microsoft tuto funkci už využil třeba pro propagaci hry Rise of the Tomb Raider, a tak je zcela zřejmé, k čemu to má sloužit. Pokud jde o českou verzi systému, pak bychom měli toto nastavení v budoucnu najít v Nastavení > Přizpůsobení > Zamykací obrazovka.





Pokud ale máte nastavený anglický jazyk, můžete využívat i služeb Cortany a v takovém případě vám asi neuniklo, že ta využívá pro vyhledávání služby Bing. Microsoft letos na jaře totiž oznámil, že Cortana bude pevně spojena s Bing a prohlížečem Edge, což příznivcům jiných vyhledávacích enginů nemusí být po chuti. Jaké mají možnosti? Pokud používáte služeb Mozilly, ta dokáže přesměrovat vyhledávání do prohlížeče Firefox, kde se už použije výchozí engine, který máte nastavený. Uživatele prohlížeče Chrome zase mají možnost využít rozšíření Chrometana, které provede ten samý veletoč.
reklama