reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Samsung Gear VR se chlubí pohybovým ovladačem

2.3.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Nový Samsung Gear VR se chlubí pohybovým ovladačem
Samsung zdokonalil svůj VR headset, když na MWC 2017 představil novou variantu vybavenou ovladačem. Uživateli přinese pohodlnější možnosti ovládání, nebude totiž muset tolik pohybovat hlavou. Dalších několik zajímavých nápadů přivezl také Samsung C-Lab.
Samsung Gear VR zůstává jedním z nejznámějších headsetů pro virtuální realitu, který funguje v kombinaci se smartphonem. V této kategorii ovšem začíná poměrně dusno, v loňském roce do ni vstoupil například Google se svým Daydream View, který je vybaven pohybovým ovladačem. A nyní podobnou vychytávku přidává Samsung svému headsetu Gear VR. Nová generace byla představena na proběhlém veletrhu MWC 2017 v Barceloně po boku tabletů Galaxy Tab S3 a Galaxy Book.

Nejnovější Gear VR využívá 42mm čočky se zorným polem 101 stupňů tehcnologií zabraňující případnému zkreslení obrazu i vzniku závratí. Do headsetu je možné vložit smartphony s konektorem micro USB i USB Type-C, konkrétněji seznam podporovaných modelů v současné době zahrnuje Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge+, Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy S7 a Galaxy S7 edge. Není pochyb o tom, že po svém představení, ke kterému dojde 29. března, se v seznamu objeví také nová vlajková loď Galaxy S8. Rozměry headsetu činí 207,8 x 122,5 x 98,6 mm a hmotnost se zastavila na 345 g.





Nás ovšem nejvíce zajímá nový ovladač, který se vyznačuje ergonomickým designem a s headsetem komunikuje bezdrátově přes Bluetooth 4.2. Obsahuje gyroskop, rychloměr a magnetický senzor, takže jej lze používat jako pohybový ovladač. Disponuje ovšem také touchpadem usnadňujícím interakci s VR aplikacemi, prstovou spouští či tlačítky domů, hlasitost a zpět. Poutko na zápěstí potom zajišťuje, že ani po případném vyklouznutí ovladače z ruky se nerozbije pádem na zem. Napájení zajišťuje trojice baterií velikosti AAA, která by měla vydržet 34 dnů při průměrném používání dvě hodiny denně.

Na vývoji nového ovladače se podílela společnost Oculus, podle které bude v nejbližší době zaručena jeho kompatibilita s více než sedmi desítkami her a aplikací ve virtuální realitě. Samsung zatím nezveřejnil podrobnosti o ceně ani dostupnosti nové generace Gear VR.


Nové VR projekty od Samsung C-Lab


Už pátým rokem Samsung provozuje svou interní líheň nápadů Creative Lab (C-Lab), která podporuje kreativitu zaměstnanců a rozvíjí jejich inovativní nápady. Na MWC 2017 byly předvedeny čtyři takové projekty, které se týkají virtuální reality.
  • Aplikace Relúmĭno funguje jako vizuální pomůcka pro téměř slepé či zrakově handicapované uživatele, kteří díky ní a brýlím Gear VR mohou číst knihy nebo sledovat televizní vysílání. Obohacuje totiž obrazy či texty a jejich přemístěním dokonce zvládne přemapovat slepá místa. Využívá také Amslerovu mřížku ke korekci zkreslení obrazu.
  • Monitorless je řešení umožňující používat smartphone či počítač bez monitoru. Jedná se vlastně o speciální brýle vzhledem připomínající sluneční, do kterých je promítán obsah. Díky elektrochromatické skleněné vrstvě implementované na skle brýlích je možné jejich používání pro virtuální i rozšířenou realitu.
  • VuildUs usnadní uživatelům zařizování bytu, neboť umožní zobrazit, jak bude prostor vypadat s novým nábytkem ještě před samotným nákupem. Nejprve je nutné pomocí 360stupňové hloubkové kamery naskenovat byt a vytvořit tak základ pro virtuální model domácnosti. Potom si uživatel této model zobrazí ve VR headsetu, kde může do interiéru přidávat jednotlivé kusy nábytku a zjistit tak, zda se do místnosti vejdou a hodí.
  • A posledním počinem je platforma TraVRer, kde mohou cestovatelé najít 360stupňová videa před nebo po skutečné návštěvě daného místa. Účelem je prohlédnout si přírodní či kulturní památky včetně jejich nálady, hluků a skutečných událostí, a to třeba také v různých denních dobách.

Zdroj: Tisková zpráva
reklama