reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA a Freesync: neslučitelná kombinace?

25.9.2014, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA a Freesync: neslučitelná kombinace?
Jistě vám neuniklo, že AMD si ve spolupráci s VESA připravilo alternativu k technologii NVIDIA G-Sync. Tato alternativa je otevřená, čili přístupná i NVIDII a měla by být navíc i levnější. Jak na to ale bude reagovat samotná NVIDIA?
Máme tu tedy dvě konkurenční technologie. První je NVIDIA G-Sync a v její prospěch můžeme říci, že je již na trhu stejně jako už dostatečný výběr herních monitorů s její podporou a jde o funkční řešení. AMD zatím pouze demonstrovalo, jak vypadá Freesync v akci a první monitory s jeho podporou mají dorazit nejdříve na jaře příštího roku. Kdo tedy nechce čekat, nemá na výběr.





G-Sync je tedy uzavřeným standardem vlastněným firmou NVIDIA a jako takový je podporován pouze grafickými kartami s čipy GeForce. Jak je to ale s jejich podporou v případě konkurenčního Freesync, který je založen na standardu VESA Adaptive Sync? Když se podíváme na nejnovější karty GeForce GTX 980 a GTX 970, jež byly představeny před několika dny, pak od nich bychom očekávali nabídku nejnovějších rozhraní. Nicméně ani tyto nejnovější karty nepodporují rozhraní DisplayPort 1.2a, pouze DisplayPort 1.2, ačkoliv již mají nové HDMI 2.0. Áčková verze přitom přináší právě podporu Adaptive Sync, čili bez ní Freesync fungovat nebude a už dlouhé měsíce prodávané Radeony R9 a R7 verzi 1.2a mají.

NVIDIA se dle vlastních slov chce zaměřit výhradně na svůj G-Sync, přičemž ještě minimálně po dobu půl roku bude podpora Freesync bezpředmětná, ale až přijde na trh, jistě se tato technologie utká s již zabydleným G-Sync. Bude tedy muset pracovat přinejmenším stejně dobře, aby se projevily její potenciální výhody v otevřenosti a nižší ceně. Je tedy zřejmé a logické, že NVIDIA chce prosazovat především vlastní standard, a tak se již za několik měsíců dočkáme souboje NVIDIA G-Sync s AMD Freesync, do nějž budou nemalou měrou zasahovat také výrobci monitorů.

Zdroj: Expreview
reklama