reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA by měla na trh opravdu dostat i staré RTX 2060

12.2.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA by měla na trh opravdu dostat i staré RTX 2060
Už před více než třemi týdny se objevila informace o tom, že NVIDIA má vrátit na trh starou kartu GeForce RTX 2060, ale nakonec namísto ní přišly ještě starší a slabší GeForce GTX 1050 Ti a vypadalo to, že na RTX 2060 budeme čekat marně.
Je to sice absurdní, ale i o karty GeForce RTX 2060 se dnes mohou hráči poprat, neboť donedávna měli na výběr leda mezi GT 1030 a GT 710, což jsou karty se směšným výkonem, zatímco celá situace je spíše k pláči. Včera jsme se ale dozvěděli, že se opět vrací alespoň GeForce GTX 1050 Ti, která už se se skřípěním zubů dá považovat za herní grafiku. Nad těmi bychom se sice s ohledem na ceny kolem 4500 Kč mohli normálně jen pousmát, ale aktuálně to je jediná možnost, jak se v obchodech dostat k nové herní grafice, která je ihned dostupná.
 
Anebo máme samozřejmě možnost pravidelně sledovat nabídku obchodů, zda se nám nepodaří náhodou ukořistit jednu z nových karet, ovšem k tomu už vhodná příležitost byla a tato šance se od té doby stále zmenšuje. 
 
 
GeForce GTX 1050 Ti se tak už na trh vrátily, ale server Overclocking.com dříve hlásil návrat GeForce RTX 2060 a ty dosud nedorazily, takže jsme si mohli myslet, že šlo o mylnou informaci. Dle Tom's Hardware to ale stále platí, respektive jde o zprávu serveru PCWorld, jemuž měla tuto skutečnost potvrdit samotná NVIDIA. 
 
Zástupce NVIDIE v odpovědi na přímý dotaz o návratu starších modelů odpověděl, že výroba dotyčných produktů stále ještě nebyla oficiálně ukončena (EoL), čili mluvit o jejich oživení je technicky nesprávné. Nicméně ano, některé starší GeForce budou opět dostupné a že se NVIDIA s PCWorld přímo bavila i o modelu RTX 2060, lze počítat s tím, že se brzy na trh vrátí i ten. 
 
Nyní lze jen čekat na to, za jakou cenu budou takové karty dostupné. Aktuálně skladem ještě nejsou, ale nebudeme naivně předpokládat, že ceny budou příznivé. Spíše lze počítat s částkami nad deset tisíc korun, čili zákazník si bude nejspíše kupovat starý Turing za cenu, kterou by za normální situace dal třeba i za RTX 3060 Ti. Na Newegg je k dispozici zatím jen pár karet RTX 2060, a to za ceny kolem 800 dolarů, což u nás asi nehrozí. Ceny ale nízké nebudou a velká otázka je dostupnost, neboť si lze představit, že i o starou RTX 2060 mohou mít těžaři velký zájem. 


reklama