reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA znovu nabízí karty GTX 1050 Ti, dostupné jsou i u nás

11.2.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA znovu nabízí karty GTX 1050 Ti, dostupné jsou i u nás
Nedávno jsme se dozvěděli, že by se měly na trh vracet karty RTX 2060, ovšem to se nakonec nepotvrdilo. Nyní je tu ale další taková zpráva, která má ovšem už zcela reálný základ. GeForce GTX 1050 Ti se vrací na trh.
Pokud jde o karty RTX 2060 a jejich údajný návrat na trh, situace je taková, že pokud nějaké najdeme v nabídce, pak jde spíše o prodej starších kusů z druhé ruky. Před několika dny se ale na trhu náhle opět zjevily grafické karty GeForce GTX 1050 Ti, což platí i pro náš trh a k tomu lze říci jen jedno: alespoň tu je něco výkonnějšího než GT 1030. 
 
 
Co nepotěší, jsou pochopitelně ceny, které se v případě naskladněných kusů jen neochotně přibližují k hranici 4000 Kč. Na jednu stranu se nedá mluvit o násobku cen, za které se GTX 1050 Ti prodávaly dříve, ale přeci jen je to už více než čtyři roky starý model, který má dnes výkon sotva na hraní ve Full HD, pokud se tedy uskrovníme v nastavení detailů. 
 
Server VideoCardz potvrzuje, že GeForce GTX 1050 Ti se zhruba po dvou letech začaly objevovat i v západních obchodech jako Newegg, Scan UK, OCUK a dalších. 
 
 
A jak je vidět, teprve tam můžeme vidět, co to znamená, když je nějaké zboží předražené. Máme tu sice jeden model Gigabyte za 180 dolarů, ale aktuální nabídka je taková, že nejlevnější model stojí 190 dolarů a jde o ne moc atraktivní HHHL kartu (nízký profil, krátké PCB). Pokud chce zákazník něco lepšího, co je opravdu skladem a ne z druhé ruky, musí si připravit alespoň 300 dolarů, čili našich 4300 Kč za skladový Asus CERBERUS-GTX1050TI-O4G je oproti tomu z říše snů. 
 
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti ve své době tvořila ještě slušný low-end vybavený 768 CUDA jádry a 4 GB paměti GDDR5. Tyto paměti přitom nabízejí dané karty i nyní, což nám moc nesedí ke zprávě z minulého roku, dle níž se GDDR5 staly už výběhovým a nedostatkovým zbožím. Ale to samozřejmě neznamená, že se nenašly či nevytvořily ještě dostatečné zásoby pro vzkříšení jednoho grafického SKU.
 
Pokud tak někdo honem rychle potřebuje alespoň trošku výkonnou grafickou kartu, GTX 1050 Ti je aktuálně ta nejlepší volba a je otázka, jak dlouho bude dostupná. 


reklama